Man må yde, før man kan nyde. Det virker til at være tanken bag kong Charles oprydning i det britiske kongehus.

Mens både prins Harry og prins Andrew ser ud til at blive degraderet på boligfronten, så har kongen valgt at hædre sin anden bror med en særlig fin titel.

Kong Charles yngste lillebror, 59-årige prins Edward, har nemlig fået tildelt den ærefulde titel som hertug af Edinburgh og vil tage sin titel i brug fra 10. marts. Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse ifølge Independent og Daily Mail.

'Han majestæt, kongen, kan med glæde overgive hertugdømmet af Edinburgh til prins Edward i anledning af hans kongelige højheds 59. fødselsdag i dag,' lyder det i meddelelsen der blev sendt ud fredag.

Og det er noget af en ære. Titlen var nemlig sidst i brug, da prins Philip levede, idet prinsen fik den, da han i 1947 blev gift med prinsesse Elizabeth, der dengang også var hertuginde af Edinburgh, men som altså senere blev dronning af Storbritannien. Prins Philip gik bort i april 2021.

Prins Edward og hans hustru, Sophie.
Prins Edward og hans hustru, Sophie. Foto: CHRIS RADBURN
Vis mere

Den ærefulde titel er dog kun til 'låns', idet den ikke naturligt går i arv til prins Edwards søn, men skal returneres til kongehuset, når prinsen dør.

Selvom prins Edwards 15-årige søn, James, altså ikke umiddelbart arver sin fars titel, kan han dog glæde sig over, at han også bliver opgraderet ved den nye titeluddeling.

Han arver nemlig sin fars anden titel og kan fremover kalde sig greve af Wessex.

Prins Edwards hustru, Sophie, bliver også forfremmet og kan fremover kalde sig hertuginde af Edinburgh.

Prins Edward med sin kone, Sophie, og parrets to børn, Louise og James i 2020.
Prins Edward med sin kone, Sophie, og parrets to børn, Louise og James i 2020. Foto: TOBY MELVILLE
Vis mere

Ifølge Daily Mail er titeluddelingen en slags fødselsdagsgave til prins Edward.

Prins Edwards datter, lady Louise, vil dog ikke få en ny titel på grund af den mandlige arvefølge for titler. Hendes forældre har dog tidligere udtalt, at de ikke ønskede, at deres børn skulle have fine titler, men skulle nøjes med 'lady' og 'sir'.

Det er ikke helt tilfældigt, at det netop er prins Edward der, sammen med sin kone, de seneste år har fået ros for deres indsats som arbejdende kongelige, der bliver til hertug og hertuginde af Edinburgh.

De er blevet nogle af de mest populære medlemmer af kongehuset efter både prins Harry og prins Andrews udskejelser, og prins Edward har angiveligt haft et særligt tæt forhold til prins Philip.

Dronning Elizabeth og prins Philip med deres fire børn. Prins Edward sidder til venstre for dronning Elizabeth.
Dronning Elizabeth og prins Philip med deres fire børn. Prins Edward sidder til venstre for dronning Elizabeth. Foto: Uncredited
Vis mere

Det blev da også annonceret allerede i forbindelse med prins Edwards bryllup i 1999, at prins Philip ønskede, at hans yngste søn en dag efter sin fars død ville få hertugdømmet:

Men efter prins Philips død har der tilsyneladende været en del debat om, hvordan titlen skulle gives videre.

Kong Charles ønsker nemlig at slanke monarkiet, og ifølge Daily Mail var der bekymring for, at den fine titel, som er en af de fineste hertugtitler og hertugdømmer i Storbritannien, ville ryge ud i en ret afsides gren af den kongelige familie.

Prins Edward er nemlig det fjerde af dronning Elizabeths børn, og selvom han på grund af den mandlige arvefølge ved sin fødsel overhalede prinsesse Anne, er han nu helt nede på en 13.-plads i tronfølgen.

Når prins Williams børn får børn, vil prins Edward og hans børn ryge endnu længere ned.

Prins Edward er ifølge pressemeddelelsen glad for sin nye titel:

»Den nye hertug og hertuginde af Edinburgh er stolte af at kunne videreføre prins Philips arv og fortsætte med at give unge mennesker fra alle baggrunde muligheder for at udnytte deres fulde potentiale.«