ANMELDELSE

Er kronprins Frederik klar til varetage jobbet som konge? Mon ikke de fleste læsere af den nye biografi ‘Under bjælken’ forventer et svar.

Det er altid dårlig stil at afsløre en slutning på forhånd, men mange royalister vil nok lukke Jens Andersens særdeles veldisponerede bog med en god fornemmelse.

Efter at have læst en 360 sider lang 'coming of age'-historie om en usikker og genert drengs forvirrede rejse uden pejlemærker og rådgivere til moderne regent og familiefar. En rejse med især fire afgørende vendepunkter: et maratonløb i 1992, fem måneder efter ‘Malou-skandalen’, beslutningen i 1994 om at forsøge at blive frømand, rejsen med Sirius-patruljen og mødet med Mary i 2000.

Den nye biografi er baseret, dels på eksisterende royale biografier og interviewbøger, dels har forfatteren talt med alle Kronprinsens nærmeste, kronprinsesse Mary, Dronningen, prins Henrik, især den tidligere hofchef Per Thonit, Frederiks kolleger, norske Haakon og svenske Victoria. Plus diverse venner.

Noget er nyt, en del bygger videre på kendt materiale. Til nyhederne hører vist Frederiks engagement i verdens sidste hippiefestival Burning Man i en ørken i USA, hvor hans spirituelle side møder, hvad han har søgt hele sit voksenliv: et vakuum, hvor hans skæbnebestemte liv zenagtigt ophæves. Hvor 'alt er 100 pct. ærligt'. For en stund. Hjemme venter en kone og fire børn. Og et kommende kongerige.

Kapitlerne, hvor den notorisk rockinteresserede Frederik deler ud af sin livsfilosofi, er langt de mest interessante. Som alle andre udenfor Amalienborgs mure har hans voksenliv været præget af barndommen. For hans vedkommende med en patriakalsk far og en meget lidt tilstedeværende mor. Men, og der et men. I dag kan Kronprinsen sagtens genkende sig selv i sin far og mor, der hhv. bragte naturglæde, humor og livsnydelse (Henrik) og poesi og kunstinteresse (Margrethe) ind i Frederiks liv. Godt nok påstår Frederik, at han har arvet sin fars fasthed som opdrager. Mary er ikke helt enig.

Selvsagt labber man også en tempofyldt passage, hvor Mary og Frederik tager læserne i hånden og fortæller om deres første tid sammen, i sig.

Sine steder kunne forfatteren godt være gået tættere på Kronprinsen, også indenfor sin egen sobre kontekst.

Men i det helt store billede fornemmer man en fortæller og en række primære interviewkilder med oprigtig vilje til at uddybe, afmystificere, understrege og svare på kritiske spørgsmål, ikke mindst omkring Kronprinsens idrætspolitiske engagement - og give et indblik i Kongehuset.

Om Kronprinsen bliver en god konge vil vise sig. Foreløbig har vi fået den bedst mulige definitive biografi om det snart 50 år lange tilløb.

'Under bjælken - et portræt af Kronprins Frederik', af Jens Andersen, Gyldendal