Dronning Margrethe og resten af den kongelige familie har måtte tage flere opgaver på deres skuldre efter prins Henriks pensionering. I år har den 77-årige dronning været på officielle opgaver i 118 dage. Det er en stigning i forhold til sidste år. Dertil kommer et ukendt antal timer, hvor regenten og de andre kongelige arbejder bag slottenes tykke mure.

Kongehusets absolut travleste og flittigste medlem er også husets ældste. Nemlig den 77-årige dronning Margrethe. For tredje år i træk topper Dronningen listen, som den kongelige med flest arbejdsdage på et år. Men også Frederik, Mary, Joachim og Marie har alle trukket i arbejdstøjet i flere dage om året end i de to foregående år.

Det viser den optælling BT har foretaget af Kongehusets officielle kalender. I år har dronning Margrethe trukket i det officielle arbejdsklæder 118 gange. Det er en stigning på 11 dage i forhold til 2015.

Dronning Margrethes høje arbejdstempo imponerer kongehuseksperten og historikeren Lars Hovbakke.

»Det er helt fantastisk. Men det er simpelthen, fordi hun opfatter det som sin livsopgave at varetage sit hverv så godt og grundigt som overhovedet muligt«, siger kongehuseksperten til BT.

Lige i hælene på Dronningen kommer Kronprinsen med 107 officielle arbejdsdage, plus 38 dage hvor Frederik har været stedfortræder for sin mor.

Kronprinsesse Mary ligger på tredjepladsen med 103 dage, hvoraf Kronprinsessen flere gange har haft mere end en opgave den samme dag. Og så har Mary har været på udlandsrejser med bla Mary Fonden i sammenlagt 13 dage i år.

På fjerdepladsen kommer prins Joachim og prinsesse Marie indtager femtepladsen, mens den pensionerede og demensramte prins Henrik indtager sjettepladsen.

Det høje antal arbejdsdage for en 77-årig kvinde, der både lider af den smertefulde gigtsygdom spinalstenose og samtidig er alene om at passe jobbet efter prins Henriks pensionering, gør også indtryk på historikeren og kongehuseksperten Sebastian Olden-Jørgensen.

»Jeg synes, det er påfaldende, at Dronningen, som er oppe i årene, stadig topper listen. Hun kunne jo drosle ned. Men har valgt at forblive på det her ret høje niveau«, siger Olden-Jørgensen.

Selv om den kongelige kalender ‘kun’ viser de officielle opgaver, har de kongelige reelt mange flere arbejdstimer. Der bliver nemlig holdt mange møder med de nærmeste rådgivere, hvor forskellige besøg i ind- og udland bliver diskuteret og besluttet. Derudover holder Dronningen sammen med Kronprinsen hver uge møde med statsministeren, lige som der bliver holdt ca 15 årlige statsråd med regenten, Kronprinsen og ministrene.

»Og så ved jeg, at kronprinsesse Mary holder et flere time langt møde hver uge med Mary Fonden, hvor hun går helt ind i driften, fordi hun ikke vil være en gallionsfigur«, fremhæver Sebastian Olden-Jørgensen.

Lars Hovbakke sammenligner de kongeliges arbejde med folk, der underviser på universitet.

»Ofte har de kun ganske få undervisningstimer, men de har en hel masse timer til forberedelse. Derfor er det meget svært at gøre op«, siger Hovbakke og peger på, at de kongelige formentlig arbejder 37 timer om ugen eller mere, som deres danske undersåttere gør.

»Det vil jeg tro. Men dem, der har flest opgaver arbejder også mest, fordi der er så meget forberedelse, hvis man skal på udlandsbesøg, besøge en institution eller lignende. Derfor er antallet af arbejdstimer også større, end kalenderen viser«, mener Hovbakke.

Kronprins Frederik er jævnligt blevet kritiseret for at være doven. Men det afviser Sebastian Olden-Jørgensen pure, efter den optælling BT har foretaget.

»Han er ikke doven efter en normal, menneskelig målestok. For offentlige optræden, rejser osv kan man ikke forvente fylder en normal mandag-fredag uge. Så det må give mindre end 200 dage, når man sætter det sammen. Jeg synes, det lyder absolut hæderligt«, fastslår Sebastian Olden-Jørgensen.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Kongehuset til artiklen. Men det har Kongehuset ikke ønsket.

Prins Joachim arbejder mere

Siden 2015 har prins Joachim fået flere og flere arbejdsdage for ‘familiefirmaet’, mens prinsesse Marie har færrest arbejdsdage. Det viser den optælling, BT har foretaget af kongehusets officielle kalender.

Siden prins Joachim overraskende valgte at sælge Schackenborg Slot og flytte til Klampenborg i sommeren 2014, har han været genstand for kritik. Både for salget af slottet, der knyttede Kongehuset til det meget kongetro Sønderjylland, men Kongehusets ‘anden prins’ er også blevet kritiseret for at lave alt for lidt.

Det har prins Joachim tilsyneladende rådet bod på. Siden 2015 er antallet af hans arbejdsdage for ‘familiefirmaet’ nemlig vokset markant.

Det viser den optælling, BT har foretaget af den kongelige kalender over antallet af arbejdsdage.

Her fremgår det, at prins Joachim er den i den kongelige familie, der har fået flest arbejdsdage. I 2015 havde Joachim 57 arbejdsdage, mens det tal er steget til 82 i år. Dertil kommer de dage, hvor Joachim har været Rigsforstander. Og så er Prinsen ansat i en deltidsstilling på ca 20 timer ugentligt i Forsvaret som særlig rådgiver om brug af frivillige fra hjemmeværnet og soldater fra reserven til forsvaret.

Med sin øgede arbejdsmængde for kongehuset tyder det nu på, at Joachim forsøger at rette op på sit flossede image.

»Det har utvivlsomt været pga kritikken. Og så er det et forsøg på at skabe sig en ny rolle, efter det sønderjyske eventyr definitivt gik galt og han etablerede sig i København med Marie. Men det øgede antal arbejdsdage tyder på, at han har fundet noget at tage sig til. Og at han bliver brugt«, mener Sebastian Olden-Jørgensen, historikere og kongehuseksperten.

Mens hendes mand er topscoren, er prinsesse Marie bundskraberen med sine 52 arbejdsdage i år. Selv om Marie har øget antallet af sine arbejdsdage med ni forhold til 2015. Men det gør ikke prinsessen til doven, mener Sebastian Olden-Jørgensen. Han peger tværtimod på, at Marie trods sine ni år i Danmark endnu ikke helt har fundet sin rolle.

»Men hun kan også have et velbegrundet ønske om, at hun for Guds skyld ikke må overgå Kronprinsessen. Men hun må finde et felt, så hun stadig kan være aktiv, men ikke konkurrerer. Og der må man bare sige, at det fremstår ikke særlig klart, hvad der er hendes felt,« mener Sebastian Olden-Jørgensen.