Der er overvældende flertal blandt Folketingets partier til, at prins Joachim kan få sin apanage med, når han til sommer flytter til USA med sin familie.

Alligevel mener B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen, at prinsen ville gøre klogt i at frasige sig pengene.

Det siger han i det nye afsnit af B.T.s podcast ‘Kongehuset bag kulissen'.

Tirsdag blev et lovforslag om apanagen førstebehandlet i Folketinget.

ARKIV. Prinsesse Marie og prins Joachim i Paris i 2019.
ARKIV. Prinsesse Marie og prins Joachim i Paris i 2019. Foto: BERTRAND GUAY
Vis mere

Alle partier undtagen Enhedslisten, Alternativet og SF stemte for, at prinsen kan tage de omtrent 3,7 millioner kroner, han årligt får i apanage med til Washington, hvor han skal være forsvarsindustri-attaché.

Ifølge Jacob Heinel Jensen er det forventeligt, at lovforslaget går igennem alle behandlinger uden problemer:

»Kun 17 politikere stemte imod, da det i 2020 skulle bestemmes om Joachim kunne få sin apanage med til Paris,« fortæller han i podcasten.

»Men jeg tror, det ville være en fordel for Joachim at frasige sig apanagen.«

Jacob Heinel Jensen, journalist på B.T. og B.T.s royale korrespondent, foruden USA-korrespondent.
Jacob Heinel Jensen, journalist på B.T. og B.T.s royale korrespondent, foruden USA-korrespondent. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Danskerne er nemlig imod, at han skal flytte til USA med penge fra den danske stat. Det viste en YouGov-meningsmåling som B.T. fik lavet i januar.

Her siger et flertal af danskerne, at de ønsker at fratage prinsen sine årpenge. Det er dog værd at bemærke, at danskerne i høj grad mener, at alle de kongelige får for meget i løn.

»Derfor ville det være en vindersag i befolkningen, hvis han frivilligt frasagde sig apanagen, og i stedet fik løn for jobbet som forsvarsindustri-attaché,« mener altså Jacob Heinel Jensen.

Personligt er B.T.s royale korrespondent dog ikke i tvivl om, at prinseparret har ret til at tage pengene fra den danske stat med sig til udlandet. Forklaringen er at prinsesse Marie tidligere har givet udtryk for, at det ikke er parrets eget valg, at bosætte sig udenfor Danmark.

»De kunne jo vælge at bo i Klampenborg i deres gigantiske villa og få den apanage, de ifølge loven har ret til, når de er i Danmark.«

I stedet vælger prins Joachim at arbejde for danske interesser i udlandet.

»Derfor er det rigtigt – og vel helt rimeligt – at de bliver ved med at få apanagen,« siger Jacob Heinel Jensen i podcasten, som du kan høre her.