To år efter salget af Schackenborg Slot fortæller prins Joachim nu om den overraskende beslutning om at opgive sin livsgerning og rykke familien til København

I juli 2014 sagde prins Joachim farvel til livet som landmandsprins. En skæbne, der mere eller mindre blev ham pålagt allerede som niårig, hvor han fik foræret Schackenborg Slot. Storebror skulle være konge, Joachim bonde.

Indtil altså den dag for lidt over to år siden, hvor hoffet meddelte, at det håbløst forgældede sønderjyske slot var blevet overdraget til en fond, Schackenborg Fonden. Fonden blev oprettet af familierne bag Danfoss, Lego og Ecco, der alle har tætte bånd til kongehuset, og de skød tilsammen 100 mio. kroner i fonden. Med et snuptag forvandledes Joachims gæld på 42 mio. kroner til et endog meget flot overskud.

Dengang hed det sig, at det primært var af ’familiehensyn’, at den nu 47-årige Joachim, hans kone, prinsesse Marie, og parrets to børn, syvårige prins Henrik og prinsesse Athena på fire, valgte at rykke de kongelige teltpæle op og slå sig ned i Klampenborg, tæt på prins Joachims to ældste drenge, prins Nikolai og prins Felix, der indtil for nylig boede med deres mor på Østerbro.

Selv har Joachim imidlertid aldrig kommenteret hverken salget eller flytningen, men det gør han nu.

I et interview med Børsen i går fortalte prinsen, at stedet med årene udviklede sig til ’kviksand’ – både for familien og forretningen.

Alligevel var det, ifølge Joachim, en meget svær beslutning at sælge slottet.

»Det var et opgør med egne ambitioner og illusioner, at det, man egentlig havde sat sig for skulle være ens livsgerning og renommé, ikke bare skulle tages op til revision, men faktisk også ændres. Det var at stå ansigt til ansigt med en virkelighed, som de færreste måske var helt klar over,« fortæller han.

10 millioner gode grunde

Han erkender, at han selv har en del af skylden. For, som han siger, ’af 10 mio. gode grunde var jeg ikke nok til stede i virksomheden’.

»Måske skulle jeg have gjort op noget før: Står det her mål med virkeligheden? Er der hold i det her?,« lyder det ærligt til Børsen fra den nu forhenværende landbrugsprins, der i dag arbejder som særlig sagkyndig i forsvaret. Et job, han har varetaget siden november, og som han også fortæller om i interviewet.

Beslutningen om at sælge Schackenborg blev ifølge Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert, truffet efter nøje overvejelser i kongehuset, hvor man havde vurderet, at Joachims økonomiske problemer kun ville blive værre. Men kongehuset havde næppe forudset, præcis hvor upopulær flytningen ville blive.

Tid til en forklaring

»Når prins Joachim taler ud om det nu, er det fordi, der er behov for det. Der bliver ved med at være debat om ham og hans rolle og om, hvor meget han arbejder, som der ikke ville have været, hvis han var blevet i Sønderjylland,« siger Hovbakke Sørensen, der mener, at Joachim oprindeligt var tiltænkt rollen som kongehusets repræsentant i provinsen.

Også Sune Bang, der er direktør for kommunikationsbureauet København, roser Joachim for at fortælle om sine bevæggrunde for salget.

»Det er klogt gjort. Der har været mange skriverier om Schackenborg, og nu fortæller han sin version og dét på en meget menneskelig måde, som jeg tror, mange kan identificere sig med. Det er med til at give et mere nuanceret billede af ham,« slår han fast.

Artiklen fortsætter under billedet

Prins Joachim viser det nyrenoverede Schackenborg Slot frem den 28. september 1999.
Prins Joachim viser det nyrenoverede Schackenborg Slot frem den 28. september 1999. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Prinsen og slottet

1978: Landmandsprinsen

I 1978 fik den niårige prins Joachim Schackenborg Slot i Møgeltønder i julegave af det barnløse par, lensgreve Schack og grevinde Karin. I 1993 flyttede prinsen ind på slottet.

Artiklen fortsætter under billedet

1978 af Prins Joachim sammen med fru Shack (tv), prins Henrik og dronning Margrethe ved overdragelsen af Schackenborg Slot til Joachim d. 27. december 1978.
1978 af Prins Joachim sammen med fru Shack (tv), prins Henrik og dronning Margrethe ved overdragelsen af Schackenborg Slot til Joachim d. 27. december 1978. Foto: Willy Lund/Scanpix 2014
Vis mere

1995: Renovering i folkegave

I forbindelse med prins Joachim og hans daværende hustru Alexandras bryllup i november 1995 modtog parret 13 mio. kr. i folkegave. Pengene blev brugt til en omfattende renovering af Schackenborg.

2004: Kærligheden brast

Den 22. september 2004 meddelte hoffet, at Joachim og Alexandra var blevet separeret efter knap ti års ægteskab. Grevinde Alexandra bosatte sig i København med parrets to drenge, prins Nikolai og prins Felix.

Artiklen fortsætter under billedet

Prins Joachim og Alexandra foran Schackenborg Slot, sammen med Alexandras dalmatiner.
Prins Joachim og Alexandra foran Schackenborg Slot, sammen med Alexandras dalmatiner. Foto: Scanpix
Vis mere

2007: Gift igen

I 2007 blev prins Joachim forlovet med franske Marie Cavallier, som han havde dannet par med – med et enkelt pause – siden 2005. 24. maj 2008 bliver de gift i Møgeltønder Kirke.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Scanpix
Vis mere

2014: So long, Sønderjylland...

1. juli 2014 solgte prins Joachim Schackenborg til en fond og flyttede til København ’af familiehensyn’. Nogle af kongehusets nære venner – Danfoss-, Lego- og Ecco-familierne – skød 100 mio. kr. i en ny fond, som i dag står for driften af Schackenborg. Prins Joachim selv har indskudt 13 mio. – svarende til størrelsen af den folkegave, han modtog i 1995.

Artiklen fortsætter under billedet

Prins Joachim hus i Klampenborg
Prins Joachim hus i Klampenborg Foto: Scanpix
Vis mere

2014: Nyt ’slot’

Prins Joachim købte en villa i Klampenborg nord for København i august 2014. Prisen var 34,5 mio. kr., som prinsen betalte kontant. Siden afslørede BT, at prinsesse Marie ejer halvdelen af det nye hjem.