Lyt til artiklen

»The Sound of Music«-musicalen med Maria Lucia i hovedrollen går lige nu sejrsgang på Det Ny Teater i København. Men ét er teaterkulisser – her er fire af virkelighedens von Trapp-steder.

Hun dansede over græsklædte østrigske sætere og sang sig ind i alverden hjerter – novicen Maria, som senere blev sendt til den børnerige von Trapp-familie, hvor hun lærte de moderløse børn at lege og synge og til sidst også erobrede den strikse kaptajn von Trapps hjerte.

Men inden familien kunne leve lykkeligt til deres dages ende, måtte de ud af nazisternes klør og flygte over Marias elskede bjerge til friheden i Schweiz...

Og så er handlingen i musicalen »The Sound of Music« endda bygget på en virkelig historie.

Der levede en Von Trapp-familie i østrigske Salzburg, hvor filmversionen af musicalen fra 1965 også er optaget. Maria vár novice på klostret. Hun blév gift med kaptajnen, hele familien sang, og familien flygtede. Men det skete dog ikke helt, som filmen og musicalen fortæller.

I Salzburg kan man tage på »The Sound of Music-sightseeing« til filmens locations, men man kan også lave sin egen virkelighedens von Trapp-sightseeing.

Villa Trapp

Villa Trapp.
Villa Trapp. Foto: PR
Vis mere

Er et smukt palæ bygget i 1863 lige uden for Salzburgs centrum. Her flyttede baron Georg Freiherr von Trapp, kaptajn i den østrig-ungarnske flåde, ind i 1923 med sine børn. Inden da havde han både mistet sin hustru Agathe, der var død af skarlagensfeber, kort efter hun havde født deres syvende barn, Martina, og sit job, eftersom kejserdømmet var blevet opløst efter Første Verdenskrig,

I 1925 kom den forældreløse 20-årige Maria til familien. Hun var novice i benedictinerordenen i Nonn-berg-klostret i Salzburg. Her havde hun været syg og var af abbedissen sendt til familien Trapp, hvor hun som rekonvalescens skulle læse med en af pigerne, der i øvrigt også hed Maria, og som også havde været syg. Men alle børnene blev vilde med Maria.

Et par år senere friede den da 47-årige kaptajn. Maria var meget i tvivl. Dels vidste hun, at han havde haft planer om at gifte sig med en fjern kusine til sin første kone. Dels var hun ikke sikker på, om hun kunne opgive den religiøse binding – og hun elskede ham heller ikke, men hun elskede børnene. Det har hun fortalt i sin biografi.

Nonnerne overbeviste hende dog om, at hun skulle »følge Guds vilje og gifte sig«. Og hun lærte at elske sin mand – »højere end hun nogensinde havde elsket hverken før eller efter«.

Efter familien forlod deres hjem, blev det overtaget af en missionærorden, »Missionaren vom kostbaren Blut« og blev helt lukket for offentligheden. Siden 2008 har et privat firma imidlertid drevet hotel i palæet, men det er stadig ejet af missionærerne, og kapellet er bevaret. Der er rundvisning hver dag kl. 12.

Traunstrasse 34, Salzburg
villa-trapp.com

Nonnberg

Nonnberg.
Nonnberg. Foto: Scanpix
Vis mere

Klostret, hvor Maria var novice, ligger i udkanten af Salzburgs gamle bydel ved foden af den store fæstning Hohensalzburg, og det er synlig fra hele byen. Klostret blev grundlagt i år 714, og det siges at være det ældste nonnekloster i verden.

Kirken til klostret, Maria Himmelfahrt, er byens ældste. Her blev Maria og Georg von Trapp viet i 1927. Da »The Sound of Music«-filmen skulle optages, tillod nonneordenen ikke filmoptagelser i kirkerummet. I stedet valgte man den romantiske kirke i Mohnsee, som ligger omkring 40 km fra Salzburg. Stiftskirche Nonnberg har åbent dagligt kl. 7-17.

Nonnberggasse 2, Salzburg
benediktinerinnen.de

Salzburger-bjergene

Der er ikke mange byer, hvor man på få minutter kan være oppe i bjergene. Salzburg ligger for foden af fem bjerge: Untersberg, Mönchsberg, Kapuzinerberg, Nonnberg og Gaisberg.

Men von Trapp-familien flygtede ikke som i filmen over bjergene. Var de gået over Untersberg, var de endt i Ørnereden, Hitlers feriehytte i Berchtesgaden i Bayern på den anden side af bjerget.

I virkeligheden tog familien toget til Italien, da den forlod Østrig i 1938.

Von Trapp havde mistet sin formue efter børskrakket i 1929, og familien levede nu af deres stemmer Den var blevet opdaget både af en operasangerinde, som havde hørt børnene synge i en park og fik dem med i en sangkonkurrence under Salzburg Festival, og af en ung præst, der havde hørt dem, da han holdt påskemesse i familiens kapel.Han arrangerede siden koncertturnéer for »Trapp Chamber Choir« i Europa og USA.

Vil man ikke selv vandre op i bjergene, kan man tage med FestungsBahn, en kabelbane, som siden 1892 har fragtet folk op til Hohensalzburg-fæstningen. Den nuværende kabelbane er fra 2012.

Lidt uden for Salzburg er der kabinebane op til toppen af Undersberg, 1.770 meter over havet. Den kører hver halve time.

untersbergbahn.at

Trapp Family Lodge

Trapp Family Lodge.
Trapp Family Lodge. Foto: PR
Vis mere

I 1938 havde Maria og Georg von Trapp fået to børn sammen, og Maria var gravid med deres tredje barn, da familien rejste til USA på koncertturné. Her besluttede den at slå sig ned i staten Vermont, hvor landskabet minder lidt om Østrig,

I USA ernærede familiens sig fortsat ved at synge og købte en gammel gård, Gale Farm, som lå i bjergene over byen Stowe. De kaldte den Cor Unum – »ét hjerte«. Her holdt de musiklejre, og herfra tog de på koncertturnéer.

I 1947 døde Georg von Trapp. I 1950 åbnede Maria og børnene en 27-værelses lodge i østrigsk stil for turister, og da den efter nogle år var blevet en succes og krævede deres tilstedeværelse, holdt de op med at turnere. I 1956 blev koret opløst.

Det yngste von Trapp-barn, Johannes, som er født i USA, stod i 1968 for åbningen af et skicenter for langrend. Det første af sin art i USA.

I 1980 brændte lodgen, og et ny og større samt en række chalet-huse blev bygget. I 1983 blev Trapp Family Lodge åbnet. Maria von Trapp døde i 1987.

I dag leder Johannes von Trapp sammen med sin søn Sam lodgen, som har 96 værelser, tre restauranter, en indendørs og to udendørs swimmingpools og har direkte adgang til vandrestier, mountainbikeruter og langrendsløjper.

700 Trapp Hill Road, Stowe
trappfamily.com