Producenterne af skiudstyr mangler ikke kreativitet. Her er de nyeste tendenser indenfor skigear til sæsonen 2014/2015.

Skisæsonen står for døren, vi har taget en rundtur til de største producenter af skigrej – og et par af de mindste – i jagten på det udstyr, som kommer til at præge den kommende skisæson.

Der er dem, der mener, at en ski bare er en ski. Ligesom en bil bare er en bil. Eller en bøf en bøf. Men der findes et hav af nuancer, så sæt dig ind i, hvad du i virkeligheden sætter pris på ude på pisten, og læg dig i selen for at formidle det til din lokale skibutik eller til fyren i skiudlejningen på destinationen.

For det er ærgerligt at møde op til bal i gummistøvler eller markvandring i høje hæle, og når nu du alligevel brænder mange tusinde kroner af på skiferien, kan du lige så godt få udstyr, der matcher dit niveau, dine forventninger og det, du gerne vil ude på bjerget. Der er stor forskel på, hvad de enkelte ski kan og ikke kan, og det påvirker i stort omfang dit skiløb. Både som begynder og øvet.

Overordnet set jagter skiproducenterne alle det samme ideal: Skien, der kan det hele. Den skal fungere på en friskforberedt piste, i puddersne og på børnebakken med de små.

Skitypen hedder »all-mountain«, og det er der, de største landvindinger sker for tiden.

For et par år siden kom de første ski med rocker til pistebrug. Rocker er en teknologi, der gør spidserne mere fleksible og opadvendte og dermed bedre til at »gribe« ind i pisten i kurver.

Det betyder, at producenterne kan lave bredere ski, der kan klare løst og pudret underlag, men samtidig er gode til at dreje som en almindelig carving- eller race-ski på pisten. Og teknologien er nu så skarpsleben, at en all-mountainski kan klare både de snævre kurver på nedkørslen og de løse og opkørte bunker på sidste tur, inden lifterne lukker. Udover alt-mulig-skien »all-mountain« er producenterne til den kommende sæson gået på jagt efter vægtreduceringer på skiene – især i enderne.

På en hård piste vibrerer skiene let, og vibrationer er skidt for grebet i sneen. Derfor ser vi hule spidser og nye materialer i mange ski til den kommende sæson.

På støvlefronten er der ikke voldsomt meget nyt under vintersolen. Det er stadig formstøbning, der er trenden, og nu kan både inder- og yder-støvler »varmes op« så de passer endnu bedre.

I tøjet er det primært varmelegemer og pasform, der eksperimenteres med, mens brilleproducenterne lancerer glas, der endnu bedre fanger kontrasten i underlaget.

Sidst, men ikke mindst er der et nyt kamera på gaden (eller pisten), som kan leve op til det stadigt voksende behov for at dele sine skioplevelser på de sociale medier.

10 af sæsonens nyheder

Oakley Flight Deck Prizm PIX.
Oakley Flight Deck Prizm PIX. Foto: PR
Vis mere

Se skarpt
Oakley Flight Deck Prizm PIX

De nyeste glas fra Oakley hedder Prizm, og her er det lykkedes de outrerede brilleekvilibrister at gøre kontrasten op til fem gange større end hidtil. Du ser klart i flere forskellige slags lys med ét sæt glas, så du ikke behøver skifte skibriller, når lysforholdene ændrer sig. Prizm-teknologien findes til de fleste af Oakleys skibriller – her i et sæt Flight Deck.

Pris ca. 1.300 kr.

Bevæg dig frit
Salomon Ice Glory PIX

I dag vil folk både løbe offpiste og traditionelt skiløb på en enkelt uge. Derfor skal skijakken kunne klare alle roller.

Iceglory jakken, som indeholder nyeste jakketeknologi fra franske Salomon er, har en ydre skal, der giver sig i fire retninger, så den hverken poser eller strammer, når man bevæger sig. Salomon kalder det for motion-fit.

Pris ca. 2.900 kr.

Optag på farten
GoPro Hero 4 Silver

GoPro kameraet er det hårdføre kamera, som kan klare at få tæv i alle actionsportsgrene. Hero 4 er nyeste udgave, som har touchscreen, bedre lyssensorer, skarpere kontrast og lettere opkobling til din smartphone. Samt selvfølgelig et medfølgende redigeringsprogram, så din film kan være online, kort efter du har ramt bunden af dalen.

Pris ca. 2.899 kr.

Thermic varmesåler.
Thermic varmesåler. Foto: PR
Vis mere

Hold fødderne varme
Thermic varmesåler

Med batteridrevne varmesåler er det slut med at fryse om tæerne i skistøvlerne. Bliver det for hedt, slukker du bare for varmen på styreenheden, der sidder på støvlen.

Pris ca. 1.500 kr.

Nem skitransportering
Douchebag Slim Jim PIX

Slim Jim er den perfekte taske til dine ski, hvis du flyver på skiferie. Du kan koble det meste af resten af Douche Bags taskeserie fast på din Slim Jim, og den kan sættes på rygsækken, så du har hænderne fri, mens du trækker skiene gennem lufthavnen.

Pris ca. 799 kr.

Til rebellen
Moment Deathwish

Moment er et amerikansk skimærke, der laver ski til dem, der ikke vil være som de andre. Moment leverer bl.a. ski til Alaskas skipatruljer, fordi skiene er brede med god bæreevne i løs sne, men samtidig fleksible og manøvredygtige på pisten. Skienes visuelle udtryk er designet af amerikanske kunstnere, og hvert år får de forskellige Moment-serie et nyt udtryk – alle sammen til den outrerede side.

Pris ca. 5.000 kr.

Til den konservative
Kästle FX-84

Kästle-ski er lavet i Østrig, og er perfektionistisk håndværk i et meget konservativt design.

Næsen af skien har en karakteristisk plastfordybning, og er et patenteret system, som Kästle kalder for hollow-tech. Det gør næsen af skien lettere, og minimerer vibrationer.

Pris ca. 5.000 kr.

Rossignol Soul 7.
Rossignol Soul 7. Foto: PR
Vis mere

Til alle lejligheder
Rossignol Soul 7

Fælles for alle 7-serie skiene er den lave vægt og stilrene design. Rossignol er ikke konservative som Kästle eller outrerede som Moments. Men både Moment og Kästle-ejere kan leve med en 7-serie. Skiene har en kerne af træ, men enderne er ekstremt lette takket være Airtip-teknologien, hvor Rossignol har brugt et særligt materialemiks til at sænke vægten.

Pris ca. 7.999 kr.

Til æsterikeren
Woodcouture

Var det noget med et par håndlavede træski snedkereret på Amager? Woodcouture laver selv sine ski, og selv om det er »træski«, er de støbt og gjort i samme materiale som de store producenters ski, men i en old-school træfinish.

Et par ski koster 9.500 kr., uanset udformningen.

Til fartdjævlen
Atomic Redstar SL

Atomics topraceski med masser af elementer fra de professionelle styrtløberes ski er Redstar SL. En hurtig ski med masser af greb og manøvredygtighed på den velforberedte piste.

Pris ca. 6.000 kr