Lyt til artiklen

Tidligere piloter på det legendariske fly, privatfly-selskaber og flyentusiaster har dannet Club Concorde for at samle penge til projektet.

Concorden er om ikke verdens smukkeste - så i hvert fald et af verdens mest elegante fly.
Men siden 2003 har det fransk-britiske overlyds-passagerfly ikke været i luften.

Flyet med de karakteristiske delta-vinger blev udviklet i 1960erne i samarbejde mellem franske Aérospatiale og British Aircraft Corporation, og den første flyvning fandt sted i 1969.

Men det var først efter flere end 5.000 testflyvningstimer, at Concorden i januar 1976 blev sat i rute, hvor Air France fløj det mellem Paris og Rio de Janeiro og British Airways mellem London og Bahrain. Året efter åbnede de to selskaber også concorde-ruter til New York og Washington.
Concorden fløj to gange lydens hastighed (mach 2), hvilket betød, at turen mellem London og New York kunne gøres på blot tre en halv time - i dag tager det syv timer - og på ruterne over Atlanten nåede det en flyvejhøjde på 18 kilometer.

Se: 15 farverige fly

Der blev produceret i alt 20 fly, hvoraf to var prototyper og to forsøgsfly, og Concorden var i fast rutefart for de to selskaber, indtil et fatalt styrt, der kostede 113 mennesker livet, kort efter start fra Paris Charles de Gaulle-lufthavnen i juli 2000 blev begyndelsen på dets endeligt. Sidste gang, en Concorde var på vingerne, var i oktober 2003.

Men nu vil tidligere concordepiloter,og flyentusiaster se det i luften igen, skriver check-in.dk.

De har sammen dannet Club Concorde og er i færd med at indsamle penge til formålet. Indtil nu har man fået over 1,6 milliarder kr. til projektet.

Læs også: Verdens største fly flyver snart fra København

I første omgang vil man bruge 400 millioner kroner på at etablere en udstilling med et Concorde-fly i centrum af London. Udstillingen forventes at være klar i 2017. Flyet til det formål er fundet. Det står i dag udstillet i nærheden af Paris Orly-lufthavnen.

Går alt efter planen, vil det første Concorde-fly lette igen i 2019. Men det vil ikke være i fast rutefart. Flyet skal kun bruges til opvisning og rundflyvning på airshows samt til private flyvninger.