Her er fem meget forskellige oplevelser i forbindelse med markeringen af 100-året for Første Verdenskrigs udbrud, du kan nå på en weekend i London.

Det er som bekendt i år 100 år siden, at Første Verdenskrig brød ud. En gigantisk katastrofe, der endte med at koste flere end 16 millioner mennesker livet, og som lemlæstede yderligere 20 millioner.

Med flere end 900.000 dræbte og 2,1 millioner sårede soldater alene fra det daværende britiske imperium, spiller krigen en enorm betydning i både britisk historie og selvopfattelse, og derfor er der er et hav af arrangementer og særudstillinger i landet.

Det kan virke uoverskueligt at vælge mellem de mange tilbud, men her er fem bud på gode oplevelser for dem, der virkelig gerne vil ned i materien, og for dem, der ikke er så interesseret i de historiske detaljer, men mere fascineres af at høre om enkelte menneskers liv og skæbne.

1. Den hurtige

Hvad: The British Library

- Hvad lavede DU under Den Store Krig, Far? spørger den lille pige på fars skød.

Ja, far var tydeligvis ikke ved fronten og gøre sin pligt som en rigtig mand, for han sidder og har svært ved at finde den rigtige grimasse.

Plakaten, der er fra 1915, kan ses på en særudstilling om Første Verdenskrig på The British Library i London.

»Enduring War: Grief, Grit and Humour« adskiller sig fra de fleste andre udstillinger om krig ved ikke at vise våben, uniformer og andet krigsudstyr, men ved at fokusere på det skrevne og trykte.

Udstillingen er ikke ret stor, så hvis Første Verdenskrig egentlig ikke var på programmet for London-turen, er den perfekt lige at snuppe mellem det andet, man har planlagt.

Der er mange spændende ting fra frontlivet – for eksempel breve, som soldaterne sendte hjem for at berolige deres ængstelige familier, og tegneserier, som soldaterne i skyttegravene morede sig med at lave – men også interessante ting, der viser livet på hjemmefronten.

En afdeling handler således om kvindernes store indsats i blandt andet rustningsindustrien, landbruget og på farbikkerne – og her er det sjovt at se et eksempel på den tids kærlighedsnoveller, der foregår på en ammunitionsfabrik. Her er også blandt andet strikkeopskifter på ting, der kan sendes til fronten for at varme soldaterne, og opskrifter på mad på krigsrationer

Mest rørt blev jeg af en stil, som en engelsk skoledreng skrev i 1915. Den handler om et bombardement, som han oplevede, og hvor han blandt andet så, hvordan hans nabo fik sprængt armen af.

Info: bl.uk

2. Hvis børnene er med

Hvad: New London Theatre

London er jo musicalernes by, og selvfølgelig er der også en, der foregår under Første Verdenskrig.

Den prisbelønnede »War Horse« er på én gang spændende, rørende og meget imponerende udført, eftersom hovedpersonen er en kæmpe hestedukke i træ, der bliver styret af tre dukkeførere – det er lidt svært at forklare, så se det store billede.

Handlingen er kort, at en dreng på en gård får ansvaret for et føl, som han knytter sig voldsomt til. Nogle år senere sælger hans fordrukne far hesten til hæren, som har brug for heste til blandt andet at trække kanonerne (den britiske hær havde ufattelige en million heste med i krigen, hvoraf 200.000 døde).

Desperat stikker drengen, der nu er blevet en ung mand, af hjemmefra og melder sig til hæren for at komme til fronten i Europa og finde sin hest.

Det lyder måske lidt sødsuppe-agtigt, men jeg syntes, at det var en rigtig god forestilling, der også viste krigens gru, og det er imponerende, som dukkeførerne kan få hestene til at virke levende.

Netop fordi der er tale om dukker, har »War Horse« et skær af eventyr over sig, og derfor er det også velegnet for store børn og unge. Der var i hvert fald mange børn i salen, da jeg så stykket. Det er nogle steder lidt uhyggelig, men det må man så tale om. De fleste store danske børn og unge vil kunne forstå det meste af det engelske, der bliver talt og sunget – ellers må man lige hviske, hvad der sker.

Info: nationaltheatre.org.uk

3. For nørderne

Hvad: Imperial War Museum

Efter at have brugt adskillige år og millioner af kroner står Imperial War Museums nye afdeling om Første Verdenkrig nu klar.

Jeg var så heldig at være med til åbningen, og det var en fest – altså ikke i dén forstand, men fordi man som krigshistorie-interesseret virkelig får én på opleveren.

Her er på klassisk vis masser af krigsudstyr fra uniformer over våben til feltgrej med mere, men museet har med sin danske chef for den digitale formidling, Ludvig Lohse, i spidsen brugt den nyeste teknik til at skrue op for fortællingen om baggrunden for Første Verdenskrig, hvad der skete i de fire år, den varede, og hvordan det var at være soldat under krigen.

Han fortalte mig, at eftersom museet har en stor opgave med at forklare de opvoksende generationer om kriges historie og væsen, så har man fokuseret meget på, hvordan man rammer dem bedst. Og det gør man blandt andet ved at bruge interaktive medier, ved at holde infoteksterne korte og meget præcise og ved at tænke meget mere i fotos, film og lydbilleder.

Info: iwm.org.uk

4. På Downton Abby

Hvad: Highclere Castle

Hvis I derhjemme følger med i den britiske tv-serie »Downton Abbey«, er det oplagt at besøge Highclere Castle, hvor serien er optaget. Det ligger cirka en times kørsel fra London, og man kan enten tage turen i lejebil eller med en af de busudflugter, der arrangeres fra London.

Som seriens fans vil vide, foregår en stor del af handlingen op til og under Første Verdenskrig, og der bliver blandt andet indrettet militærhospital for officerer på godset.

Forfatteren bag »Downton Abbey«, der er privat ven af hertugen og hertuginden af Carnarvon, besøger dem ofte på Highclere Castle og har fundet en del af inspirationen til serien i deres familiehistorie – blandt andet var High-clere også i virkeligheden hospital under krigen.

Der er ikke meget konkret om Første Verdenskrig at se på Highclere Castle, men ud over at det er spændende at se de værelser og sale, hvor serien er optaget, så emmer hele stedet af gamle dage. Og når man sidder i slottets café med te, shortbread og scones med clottet cream og jordbærsyltetøj, kan man godt få fornemmelsen af at være i 1914.

Info: highclerecastle.co.uk

5. Krigen på havene

Hvad: National Museum of the Royal Navy

Man nævner altid drabet på den østrig-ungarnske ærkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo i 1914 som det, der udløste Første Verdenskrig, men de voldsomme spændinger, der blev udløst, hang blandt andet sammen med Tysklands flådeoprustning, som briterne følte truede deres dominans på verdenshavene.

På National Museum of the Royal Navy i Portsmouth cirka halvanden time fra London kan man se en helt ny interaktiv udstilling om den britiske flådes rolle under krigen, der i stort omfang også foregik til havs.

Bagefter kan man kravle ned i en ægte ubåd fra Anden Verdenskrig eller besøge museet for Henrik VIIIs imponerende krigsskib The Mary Rose fra 1500-tallet.

Info: nmrn.org.uk