Kursen på de 30-årige 2,5 pct. lån er nu så høj, at et nyt drømmelån til 2 pct. i fast rente i 30 år kan være lige om hjørnet. Se her, om du skal ændre dit boliglån.

Drømmen om et 30-årigt lån til bare 2 pct. i rente kan snart blive en realitet. Nye rentefald har nemlig sendt kursen på det populære 2,5 pct. lån op i over 98,4. Fortsætter den udvikling, går der ikke længe, før realkreditten kan blive nødt til at sætte et endnu billigere fastforrentet lån til salg på hylderne.

Opret abonnement på BT PLUS og læs hele denne guide og se, om du skal ændre dit boliglån, så du får glæde af den lavere rente. Husk ... du kan prøve 1. måned gratis.

Den PLUS-pakke indeholder følgende artikler:

  • Drømmelån: Få fast rente på 2 pct.
  • Oversigt: Det kan få 2 pct. lån i spil
  • Fakta om indlåsningseffekten
  • Guide: Skal - skal ikke
  • Oversigt: 2,5 pct. versus F1

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Drømmen om et 30-årigt lån til bare 2 pct. i rente kan snart blive en realitet. Nye rentefald har nemlig sendt kursen på det populære 2,5 pct. lån op i over 98,4. Fortsætter den udvikling, går der ikke længe, før realkreditten kan blive nødt til at sætte et endnu billigere fastforrentet lån på hylderne.

Når renten falder, stiger kursen på fastforrentede obligationslån. Og kommer kursen over 100, kan realkreditselskaberne ikke længere udbyde et lån. Det så vi ske med de 30-årige 3 pct. lån i august, hvilket medførte, at der blev lanceret et rekordbilligt 2,5 pct. lån. Eksperter og økonomer havde svært ved at tro deres egne øjne, for så billigt har det aldrig været at sikre sig en fast lav rente i 30 år.
Men nu bliver det måske endnu billigere. De seneste to måneder er den såkaldte lange rente faldet med 0,2 pct. point. Og den skal kun falde med yderligere 0,2 pct. point, før kursen ryger over 100 og gør 2,5 pct. lånet til en saga blot.
- Det er ikke noget, der er på trapperne lige her i de kommende dage, da kursen stadig er et pænt stykke fra 100. Men vi kan ikke afvise, at lånet vil komme. Vi havde jo heller ikke regnet med, at vi ville få et 2,5 pct. lån, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.
Han understreger, at kursen (97,4) på 2,5 pct. lån uden afdrag endnu ligger et stykke under det tilsvarende lån med afdrag (98,4). Og det kan spænde ben for det nye rekordbillige drømmelån.
- Hvis 2,5 pct. lånet med afdrag kommer over kurs 100 og lukker, vil vi i en periode stadig have 2,5 pct. lånet uden afdrag, som man så kan vælge at betale afdrag på, siger cheføkonomen.
Først hvis det også kommer over kurs 100, bliver det altså aktuelt med et 2 pct. lån på hylderne. Men historien har vist, at det kan gå lynhurtigt. Det så vi så sent som i august, da det ene realkreditselskab efter det andet i løbet af blot en uge meldte sig på banen med 2,5 pct. lånet.

Eksperter advarede


I den forbindelse advarede eksperterne om, at det nye lån risikerede at blive ramt af en såkaldt indlåsningseffekt (se faktaboks) i tilfælde af rentestigninger, da kursen i begyndelsen lå på 96-96,5. Som låntager er det nemlig bedst at optage et lån, når kursen er så tæt på 100 som muligt, da restgælden bliver højere, jo lavere kursen er. Derfor anbefalede flere selskaber og eksperter i begyndelsen også, at man gik efter 3 pct. lånet, som lå og svingede omkring kurs 100 - og derfor åbnede og lukkede fra dag til dag.
- Det er utrolig svært at forudsige de her rentebevægelser, men konklusionen lige i øjeblikket er, at det er en rigtig god kurs på 2,5 pct. lånet. Frygten for indlåsning er afblæst, så det kan godt få et succes-prædikat stemplet på sig. Men det øger selvfølgelig også sandsynligheden for, at lånet lukker, Christian Hilligsøe Heinig.
Også den uvildige boligekspert Curt Liliegreen, der er sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter, mener, at 2,5 pct. lånet efterhånden har nået ’en glimrende kurs’.

Mere sexet fra dag til dag


- Lånet ser mere og mere sexet ud fra dag til dag. Men det viser også, at man gjorde klogt i ikke at hoppe med på vognen med det samme. Det skal man huske, hvis der kommer et 2 pct. lån, ligesom man skal være opmærksom på risikoen for indlåsningseffekt, siger han.
For bare to måneder siden, da kursen på 2,5 pct. lånet lå i 96,6, ville man for et lån på 1 mio. kr. få en restgæld på 1.060.000 kr. og en månedlige ydelse efter skat på 3.840 kr. Optager man samme lån i dag, er restgælden 1.041.000 kr. og ydelsen 3.770 kr. Det skriver Finans.dk på baggrund af beregninger fra Nordea Kredit.
Curt Liliegreen påpeger dog, at et 2 pct. lån til en super kurs næsten vil være for godt til at være sandt for boligejerne.
- Men jeg har lært de senere år, at man aldrig skal sige aldrig. Og jeg vil ikke afvise, at et 2 pct. lån i perioder kan nå op i en god kurs. Man skal dog kun vælge 2 pct. og 2,5 pct. lån, hvis man tror på, at renten kommer op igen inden for en overskuelig periode. For den skal stige ret meget, før det bedre kan betale sig at vælge et 30-årigt fastforrentet lån frem for et F1-lån, siger han.
Og det er der ifølge boligeksperten intet, der tyder på. Faktisk er F1-renten på vej til at sætte ny rekord. Ved Nordeas store renteauktion i går landede F1-renten eksempelvis på bare 0,11 pct. - eller 0,41 pct. inklusive kursskæringen på 0,3 pct.
- Jeg tror, at renten forbliver lav i flere år frem. Og det er nok mere sandsynligt med rentefald end kraftige rentestigninger, siger Curt Liliegreen.