Den store EU-kabale kunne ikke være endt meget bedre - hvis man altså hedder Lars Løkke Rasmussen og drømmer om at rykke tilbage i statsministeriet inden længe. Sådan lyder det fra de politiske kommentatorer dagen derpå, hvor det ikke endte med en toppost i EU til Helle Thorning-Schmidt, men i stedet med en kommissærpost til en af regeringens stærkeste kort, Margrethe Vestager.

Det er en appelsin i blå bloks turban, at Helle Thorning-Schmidt ikke er på vej til et topjob i EU, men bliver hjemme på statsministerposten.

- Det er deres drømmescenarie, siger BTs politiske kommentator Søs Marie Serup.

- De blå partier oplever det som deres største chance for at få regeringsmagten. Hele valgperioden har blå blok jo været markant foran i meningsmålingerne, men det havde måske ændret sig, hvis Thorning blev erstattet af en anden, der lagde en ny linje. Blå blok betragter det her som en garanti for, at der ikke kommer til at ske de store forandringer, der kan rykke magtbalancen, inden valget, siger hun.

Selvom Thorning har brugt de sidste mange måneder på at slå fast, at hun er glad for at være statsminister i Danmark, havde hun måske været bedre stillet med EU-jobbet. Hun går en hård tid i møde, når hun vender hjem fra Bruxelles, lyder det fra Serup, der oplevede en lignende situation på nært hold, da Anders Fogh Rasmussen røg til Nato.

- Når man har nået til det her punkt, er det næsten umuligt at forestille sig, at man skal pakke projektet ned igen. Det er en svær opgave, og man taber pusten. Når man håber og tror så meget på det, så sætter det alle mulige ting i gang i politik, i regeringen og baglandet. Man spekulerer i ’hvad nu hvis...’ og gennemtænker fremtiden med en anden i spidsen. Alt det skal man have pakket væk og vende tilbage til en lidt trist og grå hverdag, hvor det ikke går så godt for socialdemokraterne og regeringen i meningsmålingerne, siger Søs Marie Serup og får medhold fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

- Det, der er det næsten nådesløse for Helle Thorning-Schmidt, er jo, at meget store dele af hendes eget parti - og det vil sige langt ind i baglandet, langt ind i folketingsgruppen og langt ind på ministerholdet - jo i virkeligheden havde krydset fingre for, at hun fik jobbet, sådan så vejen kunne være banet for Mette Frederiksen, siger han til BNB.

Også det faktum, at Margrethe Vestager bliver EU-kommisær svækker regeringen ifølge Thomas Larsen:

- Margrethe Vestager bliver umulig at erstatte. Det er hende, der har skabt regeringsgrundlaget, og det er blevet sagt - lidt spydigt - at Helle Thorning er statsminister i Vestagers regering. Kort fortalt har de seneste år i dansk politik tilhørt Margrethe Vestager, siger Thomas Larsen.


Thorning skal hjem og samle tropperne om opgaven herhjemme igen, selvom hun sikkert mentalt var ved at indrette et nyt kontor i Bruxelles.

- Hun skal nok gå til opgaven med krum hals. Men jeg kan godt have lidt ondt af hende. Helle Thorning-Schmidt skal sætte ansigtet i de professionelle folder og hjælpe alle videre efter, at hun lige har været igennem noget, der må minde om en følelsesmæssig marathon. Men hun har tidligere vist, at hun er en sej pige, når det kommer til sådan noget, siger Søs Marie Serup.

De fleste spekulationer om et folketingsvalg i efteråret er forstummet.

- Helle Thorning-Schmidt får brug for lang tid til at genopbygge sig selv og genopbygge Socialdemokratiet i befolkningens øjne, inden hun overhovedet kan trykke på valgknappen, siger Thomas Larsen og fortsætter:

- Derfor tror jeg, vi i hvert fald skal over til foråret, før det overhovedet kan komme på tale, at der kommer et folketingsvalg.

Hvad tror du resultatet af EU-kabalen får af konsekvenser for dansk politik? Deltag i debatten på vores Facebook-side.