Knap 900.00 kroner.

Det er, hvad en rådmand koster om året.

Da borgmester Peter Rahbæk Juel (S) tidligt onsdag morgen efter en meget lang valgnat med intense forhandlinger kunne præsentere en ny konstitueringsaftale, var der ikke som hidtil fire, men nu seks rådmænd klar til den kommende periode.

Tilbage står altså, at udgifterne i Odense Kommune alt andet lige vil stige med den beslutning.

Helt banalt skal der udbetales 1,8 millioner kroner i løn om året til to nye rådmænd. Dertil kommer to nye direktører og så selvfølgelig de to nye stabe, der bliver oprettet som del af de nye forvaltninger.

Mens der på rådhuset bliver regnet løs og lagt til og trukket fra i forsøget på at finansiere de nye udgifter på smartest og billigst mulig måde, har B.T. spurgt Peter Rahbæk Juel, hvorfor han ikke allerede inden valget lagde ideen frem om at lave helt om på strukturen i Odense Kommune og oprette nye rådmandsposter.

På den måde ville vælgerne have haft mulighed for at tage det med i betragtning, når de skulle sætte deres kryds.

Borgmesteren afviser, at det lå lige for.

»Vi har allerede et fagligt grundlag at stå på, fordi vi tidligere har bedt vores forvaltninger om at undersøge strukturen nærmere på lige præcis sundhedsområdet og klimaområdet. Og der er et behov for at fokusere mere begge steder. Men det var først i forbindelse med konstitueringsnatten, at der viste sig bred politisk vilje til at gøre det på den her måde,« siger han.

Hvorfor ikke bare være ærlig og sige, at der på valgnatten var en politisk kabale, du skulle have til at gå op – og så manglede der nogle attraktive poster?

»Ganske simpelt, fordi det ikke er sandt,« siger Peter Rahbæk Juel.

Hans udgangspunkt er, at oprettelsen og driften af de kommende forvaltninger økonomisk kan holdes inden for de rammer, der er i dag. Eller i al fald kun marginalt uden for. Han erkender dog, at pengene skal findes et sted.

»Men det er ikke sådan, at der er nogle, som nu skal sidde og være nervøse for deres stilling. Der vil selvfølgelig være nogle, der må opleve at skulle arbejde et andet sted, end de gør i dag, og det kan måske give usikkerhed, mens processen står på. Men nu bruger vi den tid, der skal til og gør det på bedst mulig måde,« siger han.

Venstre-profilen Christoffer Lilleholt flankerede ikke borgmesteren, da konstitueringsaftalen blev lagt frem tidligt onsdag morgen.

Venstres spidskandidat havde på det tidspunkt forladt rådhuset i skuffelse og vrede.

Han kalder aftalen ‘humbug’ og betragter de nye rådmandsposter som rene ‘kaniner’, Peter Rahbæk Juel blev nødt til at hive op af hatten i spillet om at kunne samle det nødvendige flertal for at kunne fortsætte som borgmester.

Venstre er af samme grund ikke gået med i aftalen.

»Det her kommer altså på bordet midt om natten. Uden at det er gennemarbejdet. Uden at der ligger et reelt forslag. Det er rigtigt, at der ligger nogle forlig tidligere, hvor man har kigget i den her retning, og hvor der står, at man skulle undersøge det. Men det er jo på ingen måde blevet undersøgt,« siger Christoffer Lilleholt til B.T.

Han fortæller, at han flere gange forgæves spurgte ind til substansen i det forslag, borgmesteren lagde frem under forhandlingerne.

»Jeg beder adskillige gange i løbet af valgaftenen og -natten om at få nogle dokumenter på det her. Jeg beder om at få nogle faglige vurderinger. Men jeg kan ingen faglige vurderinger få. Tværtimod får jeg bare at vide, at det er sådan her, det ser ud, og hvis man ikke kan være med i det – ja, så er man ikke med.«

»Vores udgangspunkt er, at vi ikke kan støtte noget humbug, som vi ikke ved, hvad er. Og vi kan heller ikke støtte, at vi nu skal have mere administration kontra varme hænder,« siger Christoffer Lilleholt.

Peter Rahbæk Juel afviser, at den ny struktur risikerer at medføre færre ressourcer til velfærd i Odense:

»Det kan jeg give et meget klart svar på. Det kommer ikke til at gå ud over velfærden,« siger han.

B.T. har siden onsdag forsøgt at få borgmesterforvaltningen til at svare på, hvad den her manøvre kommer til at koste, men det er ikke lykkedes at få nogen konkrete tal på bordet.

Meldingen er, at man arbejder på sagen.