Hektisk gruppemøde i SF venter senere i dag. Flere medlemmer af folketingsgruppen raser over, at partiet 'bakker op om selve ideen om et pointsystem'.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Flere medlemmer af SFs gruppe har her til morgen kigget med vantro på udtalelserne fra integrationsordfører Astrid Kragh, der i Berlingske Tidende siger, at 'selve idéen om et pointsystem bakker vi op om.'

De mener, at hun dermed går alt for langt i udlændingepolitikken, som Dansk Folkeparti og regeringen har strammet yderligere ved at opstille krav om uddannelse, erhvervserfaring og sproglige evner for at få familiesammenføring. For hvad skal dem, der er smaskforelskede, men dårlige til engelsk nu gøre?

Berlingske Tidende har talt med en række medlemmer, som udtrykker harme over pointsystemet.

De vil ikke udtale sig til citat, men de siger, at man ikke kan forestille sig, at SF kan støtte en stramning af 24 årsreglen eller tilknytningskravet. Ifølge flere medlemmer er i hvert fald halvdelen af gruppen uenige i, at der skal laves yderligere stramninger på udlændingeområdet.

Protester venter

SFs europaparlamentariker Magrethe Auken har allerede kritiseret Astrid Kraghs opbakning til princippet om et pointsystem.

- Har hun virkelig sagt det?, lyder det forundret fra Margrethe Auken i dagens Berlingske Tidende.

- Hvis pointsystemet gør, at bestemte folk ikke kan gifte sig med, hvem de vil, så har vi et stort problem, siger Margrethe Auken.

Også Kamal Qureshi var i går på Ritzau hård i sin kritik af pointsystemet.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger vil de protestere ved SFs gruppemøde, der begynder klokken 10.30 på Christiansborg. Her vil emnet stensikkert blive taget op, og dermed kan ledelsen med Villy Søvndal og Ole Sohn se frem et par dramatiske timer i gruppeværelset.

Gruppeformand Ole Sohn bakker nemlig op om Astrid Kraghs udtalelser.

- Vi er ikke principielle modstandere af et pointsystem, men man kan ikke forholde sig til et system, man ikke kender. Og det tror jeg er en klog position at tage, når ikke engang regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, hvad de har aftalt. Og så er det også lidt svært for andre partier at forholde sig til noget, siger Ole Sohn.

Hvis pointsystemet betyder, at det er en yderligere stramning af 24 årsreglen og tilknytningskravet, vil I så bakke op om det?

- Nu har jeg været med i et parti så lang tid. Det værste vi kan gøre er at tilfredsstille journalisters ønsker om at besvare hvad-nu-hvis-spørgsmål. Derfor vil jeg lige så stilfærdigt som i går sige, at der principielt godt kan skrues et pointsystem sammen, som kan være fornuftigt. Men vi har is i maven, og vil se, hvad regeringen og Dansk Folkeparti når frem til, siger Ole Sohn.

Splid i rød blok

Socialdemokraterne støtter ideen om et pointsystem.

- Selve pointsystemet har vi ingen problemer med, ligesom vi heller ingen problemer har med, at man skal være en del af det danske samfund på arbejdsmarkedet for at komme hertil, siger Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, i dagens Berlingske Tidende.

I forvejen har de Radikale meldt ud, at de vil afskaffe pointsystemet, hvis der kommer et nyt flertal efter næste valg.

- Det er helt uacceptabelt, at staten på en sådan måde går ind og bestemmer over privatlivets fred og den personlige frihed. Hvis alle lande gjorde som Danmark, ville der være en del mennesker, som ikke havde noget sted at være. Derfor må konklusionen være, at efter et valg med et nyt flertal, må vi gå de her urimeligheder igennem og lave dem om, siger den radikale integrationsordfører Marianne Jelved, der kalder det radikalt "hjerteblod".