- Jeg har intet at skjule, siger Troels Lund Poulsen. Ifølge ekspert får han svært ved at redde sit politiske liv.

Venstre vågnede med tømmermænd i går morges. Dagen i forvejen havde partiet afholdt den årlige julefrokost. Men for Troels Lund Poulsen var balladen først lige begyndt.

Da den tidligere skatteminister kl. 13.30 kunne møde pressen med vådt hår og nervøse smil, var han allerede på dybt vand og stod med et alvorligt forklaringsproblem.

Kl. 10.00 var skatteminister Thor Möger Pedersen trådt frem på et pressemøde, hvor han klart og utvetydigt rettede søgelyset mod især Troels Lund Poulsen.

LÆS OGSÅ: 

Tungt ladet med spørgsmål kunne et massivt presseopbud lede efter svaret.

Havde Troels Lund Poulsen, den tidligere spindoktor, Peter Arnfeldt og Venstres pressetjeneste forsøgt at omgøre afgørelsen på Helle Thorning-Schmidts skattesag i 2010.

Den sag, der handlede om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidts mand Stephen Kinnock var skattepligtig i Danmark eller i Schweiz. På daværende tidspunkt betalte Kinnock skat i alpelandet med den lave skatteprocent, og afgørelsen fra Skat var klar: Stephen Kinnock skulle ikke betale skat i Danmark.

Få, nøje udvalgte ord

I går - tømmermænd eller ej - kom ingen dog nærmere svaret om ulovlig politisk indblanding. Troels Lund Poulsen havde nøje udvalgt sine få ord til pressen.

- Jeg er glad for, at det nu bliver undersøgt, hvad der er op og ned i sagen. Jeg har godt hørt, hvad der skulle være kommet frem i redegørelsen, og der kan jeg bare sige: det har intet på sig. Jeg har intet at skjule, var hans forklaring.

Troels Lund Poulsen forklarede igen og igen, at hans interesse i sagen, da han var skatteminister, udelukkende skyldtes, at han ønskede at kunne give pressen en orientering i sagen, når afgørelsen forelå.

'Vi kommer det ikke nærmere'

Har du politisk forsøgt at påvirke afgørelsen i Helle Thorning-Schmidts skattesag?

- Vi kommer det ikke nærmere nu. Alle de ting vil jeg svare på ved undersøgelsen, sagde Troels Lund Poulsen igen og igen på spørgsmålet om hans rolle i sagen.

Men hvis du er uskyldigheden selv, hvorfor siger du så ikke bare nu, at du ikke forsøgte at påvirke afgørelsen?

LÆS OGSÅ: 

- Vi kommer det ikke nærmere, lød det igen fra Troels Lund Poulsen, der ikke ville svare på spørgsmålene, så længe han ikke stod over for den kommende undersøgelseskommission.

Efter et 7 minutter og 43 sekunder langt angreb fra pressen søgte Troels Lund Poulsen ly på Venstres pressechef Christian Hüttemeyers kontor. Efter en times samtale trådte Troels Lund Poulsen atter frem, og B. T. forsøgte at få svar på endnu et spørgsmål:

Hvis du intet har at skjule i sagen, hvorfor pålagde du så dig selv tavshedspligt for to måneder siden?

- Jeg har ikke yderligere kommentarer. Nu kommer der en undersøgelseskommission. Den vil jeg svare, sagde han med henvisning til, at han skal udtale sig under vidneansvar for undersøgelseskommissionen.

Kæmpe skandale

Ifølge en ekspert i dansk politik, forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie-og Journalisthøjskole, er sagen er ved at udvikle sig til en af danmarkshistoriens største politiske skandaler.

- Hvis Troels Lund Poulsen og hans rådgiver har forsøgt at påvirke Skats afgørelse, så er det den ultimative skandale. Men selv det, at de kommer med et notat, de vil have ind i sagen, er alvorligt nok. Det, man skal huske, er, at de forsøger at påvirke en sag, der kan koste oppositionens leder sit politiske liv. siger Roger Buch.

Det bliver meget svært for Troels Lund Poulsen at redde sin egen politiske karriere, vurderer Roger Buch.

Hænger i en tynd tråd -Jamen, hvis alt det her er rigtigt, så koster det ham hans politiske liv. Det eneste, som kan redde ham, er, hvis han kan påvise, at det, som står i redegørelsen, ikke er rigtigt, og hvis folk på lavere poster i Skat, der har haft med sagen at gøre, vil tage ham i forsvar, siger forskningschef Roger Buch.

LÆS OGSÅ: 

Muligvis kan resultatet blive en rigsretssag for første gang siden Tamilsagen, der tvang Schlüterregeringen til at gå af i 1993.

Kan blive dyrt for Løkke Lars Løkke Rasmussen, for hvem sagen kan ende med at blive meget dyr, udtalte i går i en skriftlig meddelelse, at han var tilfreds med, at der nu kom en undersøgelseskommission.

- Jeg har kun én interesse, og det er, at vi får undersøgt sagen til bunds. Justitsminister Morten Bødskov orienterede mig tidligere på dagen om regeringens beslutning, og jeg meddelte ham, at Venstre konstruktivt vil samarbejde om nedsættelse af en kommission med henblik på at få vendt hver en sten i sagen.