Christian Friis Bach grundlag for at trække sig som udviklingsminister er en overreaktion, vurderer BT's politiske kommentator, Søs Marie Serup.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) trækker sig fra sin post. Det fortalte han selv torsdag på et pressemøde i Udenrigsministeriet foran et stort opbud af pressefolk.

Christian Friis Bach påtager sig ansvaret for de rejser, som GGGI's formand Lars Løkke Rasmussen er blevet kritiseret for. Den nu tidligere udviklingsminister var af sine embedsmænd informeret om, at rejsereglerne ikke var godkendt af bestyrelsen i GGGI. Det har senere vist sig at være forkert. Rejsereglerne blev godkendt på et møde, hvor ministeren deltog i maj 2012, og det er årsagen til, at han har valgt at trække sig.

- Jeg mener, at han har træffet en dramatisk beslutning. Han har valgt at tage martyrdøden i stedet for en lang og opslidende forklaringsrunde i medierne, siger Søs Marie Serup og uddyber:

- Det forekommer lidt som en overreaktion. Der er tale om en minister, der ikke er blevet informeret ordentlig - måske endda direkte fejlinformeret af sit eget system. Her vil man måske ikke selv drage ansvaret. Det normale ville være at tage kontakt til ordfører i de forskellige partier og informere om det, og derefter blive enige om, hvad der skulle ske fremadrettet. Det kunne være en påtale og en opstramning i systemet. Det havde været den naturlige reaktion.

- Det er lidt ligesom Anders Fogh, der trak sig fra Skatteministeriet. Det var tydeligvis systemets fejl, men alligevel påtog han sig det fulde ansvar. Ministeransvarsloven tilskriver også, at det er ministerens ansvar. Men det er altså usædvanlig at se en minister blive så fejlinformeret og få så dårlig service fra sit eget hus, siger Marie Søs Serup.

I stedet indsætter De Radikale Venstre den 45-årige Rasmus Helveg Petersen på posten. Han kommer fra en post som udenrigsordfører i partiet. En tjans, han har varetaget, siden han blev valgt ind i Folketinget i 2011.