Mens det er småt med kommentarerne fra den konservative ledelse, lægger Viborgs tidligere konservative borgmester ikke skjul på, at det er ganske ærgerligt, at Søren Papes kæreste torsdag blev anholdt for spirituskørsel.

«Han må stå ved det, han har gjort. Det er ærgerligt, men der er ikke andet for,« siger Torsten Nielsen (K) til BT.

Frem til nytår var han borgmester i Viborg - og overtog posten efter Søren Pape Poulsen, da han blev partiformand i september 2014. I dag er han fortsat Det Konservative Folkepartis politiske leder i Viborg Byråd, hvor borgmesterposten nu er overtaget af Ulrik Wilbek.

Ifølge ham er sagen om Josue Medina Vazquez ekstra ærgerlig for partiet, der lægger vægt på at have en hård og fast retspolitik.

»Det forpligter, og det gør, at folk også kan forvente noget ekstra af os.«

»Alle ved, at man bare ikke kører med spiritus i blodet. Det ligger meget langt fra os. Der er ingen undskyldning. Det er simpelthen bare for dumt«, siger Torsten Nielsen.

På Christiansborg har politisk ordfører Mette Abildgaard ingen kommentarer til spirituskørslen. Heller ikke Konservativ Ungdoms formand, Andreas Weidinger, ønsker at kommentere.

Birgitte Dember, der er hovedbestyrelsesmedlem i partiet, siger til BT, at »hun føler sig godt orienteret«, mens forretningsudvalgsmedlem Nikolaj Kruse Bøggild sætter lidt flere ord på:

»Nu er Joshua ikke tillidsvalgt i partiet. Han er højst almindelig medlem, men bor privat sammen med formanden. Men der er ingen tillidsposter, der er blevet kompromitteret, så jeg betragter det som en helt privat sag.«

Professor i retshistorie Ditlev Tamm, der er forfatter til flere bøger om netop Det Konservative Folkeparti, hæfter sig ved at sagen ikke er den første af sin art, partiet har været involveret i. Tidligere har det dog været partiformænd, der bar sig uheldigt ad på vejene.

Tilbage i april 1997 bragede partiets daværende leder Hans Engell ind i en betonklods på Helsingørmotorvejen med en promille på 1,37. Efter den sag kom det frem, at partiets daværende leder Per Stig Møller (K), havde en dom fra 1967 på 30 dages hæfte for at have haft en promille på 1,71. Han forlod kort efter formandsposten i partiet.

»Det er ikke godt,« siger Ditlev Tamm om sagen og tilføjer:

»Denne sag adskiller sig dog fra de andre, fordi det ikke er rimeligt at bebrejde Søren Pape Poulsen, hvad hans samlever gør. Men det kan få en vis afsmittende effekt, som vi så, da Bendt Bendtsens søn var ude i et hashmisbrug i sin tid. Det handler om, at når man står for konservative dyder, så skal man kunne holde orden i eget hus.«

Som samelvende med en toppolitiker bør man også være sig sit ansvar bevidst, mener Ditlev Tamm.

»Man skal tænke sig om og gøre sig klart, at det kan have uheldige konsekvenser, hvis noget går galt. Især når man som Søren Pape har slået sig op på at være 'tough on crime',« siger han.