____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Herman van Rompuy bekræfter nu, at Polens premierminister Donald Tusk bliver ny formand for Det Europæiske Råd. Og at jobbet som EUs udenrigschef vil gå til den italienske udenrigsminister Federica Mogherini.

Helle Thorning-Schmidt bliver altså i Danmark som statsminister.

Det er første gang, de østeuropæiske lande er repræsenteret på så højt placeret en post i EU-regi, som den Donald Tusk nu skal bestride. Og det vækker med garanti glæde mod øst.

Der har været tale om, at de nye medlemslande ønsker 'en af deres egne' i EU-toppen for at signalere, at østlandene er fuldgyldige medlemmer af EU.

Den 57-årige Tusk har længe været udråbt som favorit til den prestigefyldte post, og han er bl.a. kendt som en af Putins skarpeste kritikere.

Derimod har EUs nye udenrigschef, Federica Mogherini, mødt kritik fra en række østeuropæiske og baltiske lande for, at hun er for venligsindet over for Rusland.

Helle Thorning-Schmidt har flere gange været nævnt som kandidat til posten som formand for Det Europæiske Råd, hvilket hun næsten lige så mange gange har afvist med variationer af ordene: - Jeg er ikke kandidat. Jeg er statsminister i Danmark, og det vil jeg gerne fortsætte med at være.

Den afgående EU-præsident Herman van Rompuy præsenterer Tusk og Mogherini som makkerparret, der skal 'arbejde tæt sammen for at varetage unionens interesser og værdier'.

- I har den fulde opbakning fra Det Europæiske Råd. Og fuld opbakning var meget vigtig for mig. Vi har haft flere runder henover sommeren, og jeg har talt meget med mine kolleger for at sikre mig, at vi traf det rette valg, sagde van Rompuy på pressemødet i Bruxelles.