Statsminister Helle Thorning-Schmidt er blevet et problem for partiet og regeringen. Det er hende, der bærer ansvaret for vælgerlussingen, der nu har gjort Venstre større end de tre regeringspartiet til sammen, mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den første måling sender nu Socialdemokraterne under smertegrænsen på kun 20 procents opbakning fra vælgerne. Helle Thorning-Schmidt er problemet for partiet og regeringen, siger Thomas Larsen.

- Det er en katastrofe for Helle Thorning-Schmidt, at Socialdemokraterne fortsætter den monumentale nedtur og i dag passerer den nedre smertegrænse på kun 20 procents vælgeropbakning.

Nedturen skyldes statsministeren selv – og ikke et svagt ministerhold. Det er statsministeren, som om nogen bærer hovedansvaret for det vælgermæssige kollaps, siger Berlingskes kommentator, Thomas Larsen.

Hans reaktion kommer efter, at en ny måling fra Greens Analyseinstitut viser, at Liste A kun får støtte fra 18,5 procent af vælgerne, ligesom målingen viser, at Venstre er større end de tre regeringspartier til sammen. I alt fører blå blok 97 mandater, mens rød blok ville blive skåret ned til 78 mandater, hvis der var valg i dag.

Straffes for betalingsringen

- Det er oplagt, at det især er statsministerens katastrofale håndtering af betalingsringen, som sender partiet ud i et frit fald. Thorning greb alt for sent ind, og da hun endelige gjorde det, skete det med en kommunikation, hvor hun talte direkte imod virkeligheden. Hun fremhævede selv, at hun havde lyttet og været i dialog med danskerne, mens hendes egne partifæller og borgmestre frustrerede fortalte, at de aldrig var blevet lyttet til. Den slags skader troværdigheden. Derudover skete statsministerens indgriben på en så klodset måde, at det blev klart for hele Danmark, at S og SF var havnet i et hidsigt og ukontrollabelt opgør, konstaterer Thomas Larsen.

Men ifølge Thomas Larsen stikker problemerne dybere end spørgsmålet om betalingsringen. Berlingskes kommentator forudser, at det kommer til at tage lang tid for Socialdemokraterne at arbejde sig ud af den afgrundsdybe krise.

Massive løftebrud

- Helle Thorning-Schmidt har i forvejen mistet opbakning fra titusinder af vælgere på grund af de massive løftebrud, hun har gjort sig skyldig i siden valget. For mange centrum-vælgere har regeringens kurs været én stor skuffelse – og disse vælgere vil blive yderligere frustrerede, når forårets reformdagsorden rulles ud. Sagen er, at Thorning – i modsætning til hvad hun lovede før valget – vil skulle spare og reformere i et omfang, som vil gøre ondt på mange S- og SF-vælgere.

Uden styr på detaljen

Endelig mener Thomas Larsen, at Helle Thorning-Schmidt for ofte viser, at hun ikke har styr på indholdet og detaljen, hvilket hver gang slår skår af hendes politiske lederskab og svækker vælgernes tillid til hende som regeringschef.

- Mens debatten om betalingsringen rasede, havde hun ikke styr på det provenu, som ringen skulle indbringe – til trods for at hele Danmark diskuterede temaet. Hun var heller ikke helt sikker på, hvor vidt ringen var blevet debatteret på en stor konference. Så sent som i dag må hun trække i land, efter at hun har kommenteret den nye finanspagt på en måde, som ikke holder vand. Realiteten er, at statsministeren er blevet regeringens største problem.