Diskussionen om Dansk Folkeparti og regeringens grænseaftale er endt med at være ’overspændt’ og ’forrykt’. Det mener Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard, der siger, at debatten bygger på misforståelse på misforståelse.

Hun anbefaler alle, at de læser aftalen, før de udtaler sig om den. Også Tysklands ambassadør i Danmark, dr. Christoph Jessen, der i Berlingske i går gik i rette med skatteministeren.

- Det er jo helt usædvanligt og utidigt, at en diplomat begynder at blande sig i politiske anliggender. Jeg tror, at det er vigtigt, at man holder hovedet koldt. Det er en politisk aftale, vi har indgået, men alle forsøger at køre det op. Tyskerne, EU-Kommissionen og oppositionen. Alle – også den tyske ambassadør – bør læse aftalen. Så ville de måske blive lidt klogere, siger Pia Kjærsgaard.

Politiet i baghånden


Aftalen handler jo om at bekæmpe kriminalitet. Er I sikre på, at det vil lykkes, når man ikke må bruge politiet til den her kontrol?

- Både toldere og politiet bliver jo styrket. Politiet må bare ikke stå ved grænsen. De skal være i baghånden. Det her er jo ikke anderledes, end det var, indtil vi åbnede grænserne. Debatten virker forrykt på mig. Det er overspændt.

Men det her bliver jo ikke en tilbagevenden til, før vi trådte ind i Schengen-samarbejdet i 2001.

- Nej, der bliver ikke grænsebomme. Det er også en misforståelse. Man skal heller ikke vise pas. Det er også en misforståelse.

Ikke kørt op


Men det skulle man jo før?

- Ja, ja. Men det står jo højt og tydeligt. Det er ikke os, der har kørt det her op. Det undrer mig virkelig, det her.

Det er måske fordi, I har sagt, som I har? Kristian Thulesen Dahl sagde til mig, lige efter at aftalen var indgået, at meningen er, at vi skal tilbage til, før vi åbnede grænsen.

- Ja. O.k. Jamen, så læs dog aftalen. Det, der er hensigten, er, at der er kontrol. Punktum.

Men hvorfor siger I, at vi skal tilbage til 2001, når det ikke er det, der står i aftalen?

- Jeg ved ikke lige, hvad Kristian har sagt på det tidspunkt. Men læs aftalen. Den er vi fuldstændig tilfredse med.

Et venligt nik


Men du sagde selv lige selv før?

- Ja, ja. Men altså. Det er fordi, du spørger med hensyn til politiet. Det er jo, som det var før. Langt de fleste, der kører over, får jo bare et venligt nik fra en tolder, og så passerer de fuldstændig som i dag. Og jeg fatter simpelthen ikke, at man godt kan stå i kø i en halv time på apoteket, men man er ved at dåne, hvis man skal sagtne farten, når man kører over grænsen.

Men før måtte politiet jo godt stå på grænsen?

- Jo jo. Men det må de så ikke nu.

Men så bliver det jo heller ikke som før 2001?

- Nej. Men hør nu. Vi har indgået en aftale, som vi er tilfredse med.
 
Kan du forstå dem, som siger, at problemet her er den måde, det er kommunikeret på?

- Nej, det kan jeg ikke. Det er alle andre, der puster sig op og stiller spørgsmålstegn. Der er folk, der har sagt, at der bliver grænsebomme og skilderhuse.

Sandt hysteri


Men I har jo selv tidligere haft en plakat med grænsebomme.

- Det er jo rent symbolsk. Jeg synes ikke, det er os, der kører det her op. Der er et sandt hysteri omkring det her, som har overrasket mig. Og så alligevel – de er jo bange for at miste deres egne magtbeføjelser i EU-Kommissionen.

Politiet har jo oplyst, at grænsekontrol ikke er den mest effektive måde at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet på. Er det her ikke også symbolik?

- Det her er et valg. Vi vil have kontrol ved grænsen. Det har været vores ønske, og det har vi fået opfyldt. Tolderne er meget glade for det her.

Brug for flere folk


Jamen, de får også mange flere kolleger.

- Ja, og det har de da også brug for.

Men de kan jo kun tage varekontrol.

- Ja, og tilkalde politiet hvis der er noget mistænkeligt.

Men er de nyttige i forbindelse med menneskehandel og den slags?

- Hvorfor skulle de bare lade det passere, hvis de opdager det?

Men får man lavet et net, der er fintmasket nok til at finde den slags?

- Nu synes jeg, det lyder som om, det er dig, der gerne vil have sat grænsebomme op og hegn omkring Danmark. Jeg tror da ikke, at alle problemer er løst, fordi vi gør det her. Men det er et stort skridt på vejen.