I ny bog kaster afdøde Tøger Seidenfaden sig ud i voldsomt personangreb på Per Stig Møller.

Selv fra sit hvilested under jorden på Ordrup Kirkegård, et familiegravsted nord for København, evner Tøger Seidenfaden at polemisere og lange ud. Det er herfra, han bruger formuleringer som 'et råddent æg' og ord som 'fordrukken' og ' selvoptaget'.

Et nådesløst angreb rettet direkte mod landets kulturminister, Per Stig Møller (K).Tøger ulykkeligt forelsket i Connie Hedegaard

HVAD SYNES DU OM, AT AFDØDE THØGER SEIDENFADEN I SIN BOG KALDER PER STIG FOR FORDRUKKEN OG ET RÅDDENT ÆG? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN.  

 Der findes mennesker, som besidder en forunderlig og uimodståelig evne til at gribe det sidste ord. Tøger Seidenfaden var af den støbning.

Og nu har den mangeårige chefredaktør på blandt andet Politiken, som 27. januar i år mistede livet, bare 53 år gammel, efter en kræftsygdom, tiltvunget sig et sidste ord.

Først med afsløringen af Folketingets ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen som kilde til fortrolige oplysninger i tamilsagen, der ligesom det nye personangreb på Per Stig Møller står beskrevet i Stig Andersens portrætbog 'Tøger'. Bogen udkommer på mandag og er en minutiøs gennemgang af Seidenfadens liv, fra vaskeægte vidunderbarn til en af landets skarpeste og mest giftige samfundsdebattører.

En mand, som forstår man, skaffede sig en livslang fjende i Per Stig Møller.

- Folk, som ikke kender os, tror måske, at vi går godt i spand som to kloge mennesker med akademiske grader og et internationalt udsyn.

Men Per Stig Møller og jeg er nok meget forskellige åndstyper.

Jeg blev ofte sat til bords med Per Stig Møller, hvor folk bagefter har undret sig over, når jeg har sagt, at det havde jeg sgu gerne været foruden, siger Tøger Seidenfaden til bogens forfatter.

Fjender siden teenage-årene

Fjendskabet bunder i en episode fra Tøger Seidenfadens tidlige teenageår, en periode hvor Seidenfadens far, Erik Seidenfaden, var direktør i Studenternes Hus i Paris.

Ifølge Tøger Seidenfaden forsøgte Per Stig Møller igennem stærkt kritiske avisartikler at få Erik Seidenfaden fyret.

- Og jeg husker, at det var sådan lidt pinagtigt, at det var den her fordrukne søn af den danske finansminister, som stod i spidsen for en lille gruppe negativt sindede studenter, som stod bag den aktion, forklarer Tøger Seidenfaden i 'Tøger'.

Her stopper angrebet dog langtfra.

Bitterheden over Per Stig Møllers påståede kampagne mod Erik Seidenfaden får Tøger Seidenfaden til at kalde landets nuværende kultur- og kirkeminister for en 'dummernik' og et råddent æg, som ikke er vellidt blandt sine embedsmænd.

- Jeg har endnu til gode at spise frokost med en udenlandsk diplomat, som har haft Per Stig Møller på statsbesøg, som ikke synes, at han var den mest smålige og selvoptagede migræneplagede udenrigsminister, som de har haft med at gøre.

Fik hævn til sidst

Ret sent i livet lykkedes det rent faktisk for Tøger Seidenfaden at opnå en form for hævn over sin rival. Det skete under en middag i 2006 på Divan 2 i Tivoli, hvor Seidenfaden var inviteret sammen med blandt andre EU's spanske 'udenrigsminister' Javier Solana.

Under sin tale bad Per Stig Møller Seidenfaden om at 'lukke ørerne', fordi Møller ville sige nogle ord om den Muhammedkrise, Seidenfaden tidligere havde kritiseret regeringen skarpt for.

Hvad Per Stig Møller ikke vidste, var, at Tøger Seidenfaden og Javier Solana var gode bekendte, og da Solana hjerteligt tog Seidenfaden om skuldrene, greb Politikens chefredaktør chancen.

- Jeg kunne ikke dy mig for - henvendt til Per Stig Møller - at sige: 'Nu må du være forsigtig, udenrigsminister, for som du kan se, er Javier Solana og jeg gode gamle venner'. Den bemærkning betød, at Per Stig Møller gik fuldstændig i sort med sit manuskript, husker Seidenfaden.

B.T. ville gerne have haft Per Stigs version af fjendskabet mellem de to. Men det har imidlertid ikke været muligt.

Selv om Peoples Press har valgt at udgive bogen efter Seidenfadens død, og derved lade Tøger fortsætte diskussionen, siger kulturministeren til B.T.:

- Jeg diskuterer ikke med Tøger henover graven.

Hvad synes du om, at afdøde Tøger Seidenfaden i en bog kalder Per Stig Møller for ’fordrukken og et råddent æg’? Er det ufint at svine folk til fra graven? Eller har alle ret til et sidste ord?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. i morgen.