Med en dugfrisk måling fra Gallup synes spændingen for alvor at være tilbage i dansk politik.

Målingen, der er foretaget for Berlingske på første dag i valgkampen blandt 1.293 repræsentativt udvalgte danskere, viser nærved tæt løb mellem de to blokke. De borgerlige partier står samlet til at få 51,2 pct. af stemmerne, mens rød blok jagter lige i hælene på dem med 48,8 pct.

Set i forhold til mandattallet, lægger målingen op til, at Lars Løkke Rasmussens tropper har 89 pladser på tinge, mens Thorning & Co. står til 86 mandater. Regnes de nordatlantiske mandater med i ligningen, bliver fordelingen 90-89, og hermed er det kun et enkelt mandat, der skiller blokkene.

Ifølge valgforsker Rune Stubager, der er professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, ser det ud til – hvis målingen er udtryk for en bredere tendens – at regeringen ikke kunne have ramt et bedre tidspunkt til at føre valgkamp.

»Denne måling tyder jo på, at det momentum, som rød blok har haft i foråret, fortsætter ind i valgkampen. Vi har i valgperioden haft enkelte målinger, hvor vi var tæt på et rødt flertal, men det har været enkeltmålinger, der er stukket lidt ud fra andre målinger, og typisk i forbindelse med Løkkes forskellige skandaler. Ellers er det her jo noget af det højeste niveau, vi har set for regeringsblokken i hele valgperioden, så derfor er det da et drømmeudgangspunkt i forhold til, hvor de kom fra,« forklarer han.

Folketingsvalg2015

Som det altid er tilfældet med meningsmålinger, må man ikke overse den statistiske usikkerhed – og netop derfor skal tallene læses forsigtigt. Tendensen skal i hvert fald bakkes op af andre målinger i de kommende dage, før rød bloks fremgang kan fastslås helt, mener valgforskeren.

Ifølge målingen står Socialdemokraterne til at genindtage positionen som Danmarks største parti med 24,5 pct. af stemmerne, og hermed når partiet næsten op på niveau med valgresultatet i 2011. Venstre, derimod, ligger langt under sidste valgresultat – i den nye måling får partiet opbakning fra 21,3 pct. af de adspurgte.

Venstres politiske ordfører Inger Støjberg er kontant i sin reaktion:

»Jeg havde hele tiden forventet, at vi ville få en meget tæt valgkamp. Og det viser denne måling også med al tydelighed. Vi agter at lægge vores politik frem, og så håber jeg, at vælgerne stemmer på os, fordi vi har svaret på de udfordringer, som vi står over for,« siger V-ordføreren.

Ikke overraskende lyder der mere positive toner fra Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro, der dog erkender, at målet endnu ikke er nået.

»Det går den rigtige vej, men vi skal videre,« fastslår hun.

Alternativet kan være valgets joker

Et af de mindste partier i den nye måling skal ikke overses – for med sine 2,5 pct. står Uffe Elbæks Alternativet til at spille en ikke uvæsentlig rolle i det endelige valgresultat, vurderer valgforsker Rune Stubager.

»De seneste målinger tyder jo på, at de har en reel chance. Og med mindre rød blok fortsætter den fremgang, som målingen her tyder på, vil de efter al sandsynlighed få brug for Alternativet. Ender vi i en situation, hvor Alternativet får 1,8 eller 1,9 pct. af stemmerne, og altså ikke kommer ind, så kommer rød blok til at mangle de stemmer, og det kan tippe vippen til blå side,« forklarer han.

S-ordfører Maja Panduro har da også en utvetydig kommentar til Alternativets balanceren omkring spærregrænsen: »Det er da glædeligt for Alternativet (at de her kommer over spærregrænsen, red.), men hvis man vil være sikker på, at Helle Thorning-Schmidt fortsat skal have ansvaret, er det bedst at stemme på Socialdemokratiet.«

Se også: Løkke eller Thorning? Her forsøger danskere at fremhæve forskellene