Foto: Keld Navntoft

Kun 11 procent af regerings-partiernes vælgere giver Helle Thorning topkarakter som statsminister - 20 procent giver dumpe-karakter.

Tilliden hos regeringspartiernes egne vælgere til statsminister Helle Thorning-Schmidts politiske lederevner er meget lille. Det viser en opsigtsvækkende meningsmåling, som TNS Gallup har lavet for Berlingske Tidende.

Ifølge meningsmålingen giver kun 11 procent af regeringspartiernes vælgere Helle Thorning topkarakter (10 eller 12 på karakterskalaen) for hendes politiske lederskab. Næsten dobbelt så mange af regeringspartiernes vælgere, 20 procent, giver hende dumpekarakter (00 eller -3) i disciplinen ’politisk lederskab’. Ifølge undersøgelsen giver 69 procent af regeringspartiernes vælgere Helle Thorning middelkarakter (02, 4 eller 7) i politisk lederskab.

Målingen omfatter 1.013 repræsentativt udvalgte borgere, som TNS Gallup har stillet en række spørgsmål om Helle Thorning-Schmidts lederskab.

Meningsmålingens resultat overrasker ikke Rune Stubager, samfundsforsker og lektor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Regeringen står ikke så godt i meningsmålingerne, og mange vil se statsministeren som den hovedansvarlige. Men jeg bider mærke i, at kritikken rækker langt ind i egen blok. Det er kun blandt vælgerne fra hendes eget parti, der er et flertal, der synes, hun gør det godt eller meget godt. Det kan hun ikke engang mønstre hos SFerne, siger Rune Stubager til Berlingske Tidende.

Afviste at trække sig

For nylig afviste Helle Thorning Schmidt al spekulation om at trække sig tilbage og overlade statsministerposten til en anden socialdemokrat.

Ifølge Gallup-undersøgelsen mener 15 procent af de socialdemokratiske vælgere, at regeringen vil have større chancer for at genvinde magten med en ny statsminister. Men hele 28 procent af SF’s vælgere - mere end hver fjerde - ser gerne en anden på posten end Helle Thorning.

Magnus Heunicke, politisk ordfører hos Socialdemokraterne, erkender, at meningsmålingen er utilfredsstillende, men afviser at statsministeren trænger til afløsning.

Klar til knubs

- Helle Thorning-Schmidt er klar til at tage de knubs, der skal til for at føre Danmark gennem krisen, også når det handler om at træffe nogle svære og nødvendige beslutninger. Hun er ikke typen, der kaster håndklædet i ringen, siger Magnus Heunicke til Berlingske Tidende.

Men målingen fra TNS Gallup giver heller ikke noget klart svar på, hvem de socialdemokratiske vælgere i givet fald mener skulle afløse Helle Thorning-Schmidt.

Hele fire ud af ti svarer 'ved ikke' på spørgsmålet, mens beskæftigelsesminister Mette Frederiksen fører klart an i feltet af navngivne emner. Hun er ifølge Berlingske langt foran de næste mulige emner, finansminister Bjarne Corydon, europaminister Nicolai Wammen og gruppeformand Henrik Sass Larsen.

Hos regeringens støtteparti Enhedslisten undrer man sig ikke over meningsmålingen.

- Da regeringspartierne førte valgkamp, fik vi at vide, at man ikke kunne spare sig ud af krisen. Nu ser vi en regering med et stramt greb om den økonomiske politik. Vi fik at vide, at der skulle være velfærd frem for skattelettelser, men alligevel har man gennemført en skattereform, hvor man lader den fyrede sosu-medarbejder betale for skattelettelser til direktørerne. Det er ikke særlig rødt, siger Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører hos Enhedslisten.

Hvordan bedømmer du Helle Thorning-Schmidt som statsminister?

Deltag i debatten under artiklen

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.