Når politikere modtager eftervederlag, selvom de går direkte ud i et vellønnet topjob, risikerer de kritik.

Massiv kritik. Når kritikken også kommer fra egne rækker, rammer det ekstra håndt. Det oplevede Enhedslistens nu tidligere teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell kort før jul. Nu fortæller han sin opfattelse af sagen.

Morten Kabell modtog godt en halv million kroner i eftervederlag ved årets udgang, selvom han samtidig begyndte i et i nyt topjob. Det fik i første omgang Jacob Ellemann-Jensen (V) til at kalde Enhedslisten for hyklere, fordi partiet samtidig var meget hurtig til at kritisere det højlydt, da tidligere regionsrådsformand i Syddanmark, Carl Holst (V), modtog eftervederlag.

Enhedslistens folketingsmedlem Pelle Dragsted gik efterfølgende ud og opfordrede Kabell til at overveje, om han selv synes, det er rimeligt.

Nu giver Morten Kabell endelig sin holdning til sagen i et længere opslag på Facebook.

»Jakob Ellemann-Jensen (V) kalder Pelle Dragsted for en hykler. Det er hans ord. Men personligt er jeg både træt af og faktisk forurettet over at modtage kritik fra en som Pelle Dragsted. Han ved nemlig godt, at jeg følger partiets regler og anvisninger. Til gengæld glemmer Dragsted at fortælle, at folketingsmedlemmerne aldrig har betalt fuld partiskat til Enhedslisten. Han glemmer nemlig hver måned at betale partiskat af sit skattefri omkostningstillæg til sin folketingsløn: cirka 5.000 månedligt,« skriver Kabell.

I samme opslag laver han et regnestykke, hvor han viser, at når han har betalt skat, AM-bidrag og partiskat, så er der 26.000 kr. tilbage af vederlaget, når han skal tage højde for manglende feriepenge og den måned, hvor han ikke får løn, fordi han har været forudlønnet. De 26.000 kr vil han donere til velgørende formål.

Derudover ønsker han ikke at kommentere sagen yderligere.

Pelle Dragsted (EL) vejer sine ord omhyggeligt, for intern splid for åben tæppe er normalt ikke noget, vi forbinder med Enhedslisten.

»Jeg synes, det er fint og klogt af Morten Kabell, at han nu har valgt at gå ud og fortælle om sagen. Det er godt, at han får nuancer frem om, at vederlaget også skal dække, at han står uden indkomst i en periode, og det er prisværdigt, at han vil donere differencen til velgørende formål,« siger Dragsted og fortsætter:

»Jeg er selvfølgelig ked af, hvis Morten Kabell har følt sig uretfærdigt behandlet, for jeg har kæmpe respekt for ham. Jeg synes selv, at jeg har haft fokus på, at vi skal have lukket hullet i lovgivningen fremadrettet.«

Pelle Dragsted erklærer sig samtidig parat til at diskutere alle forhold omkring politikernes løn. Også om han og andre folketingsmedlemmer burde betale partiskat af tillægget på de 5.000 kr, som Kabell kritiserer.

»Det er bestemt en relevant diskussion. Jeg tror, partiet har valgt det fra indtil nu på grund af det administrative bøvl med at skulle refundere efter regning i stedet. Tillægget bruges til at dække de udgifter, vi har i forbindelse med overnatning, transport og mad, når vi er ude i landet,« siger Dragsted.