En ’venindegave’ fra Annette Vilhelmsen (SF) til Lisbeth Zornig kan vise sig dyr for socialministeren.

Et politisk flertal kræver svar på, om socialminister Annette Vilhelmsen (SF) talte sandt, da hun i november i Folketingssalen sagde, at organisa­tionen Huset Zornig var blevet tildelt en million kroner til at fremme socialt udsattes valgdeltagelse på lige vilkår med andre ansøgere.

I en aktindsigt, der er foretaget af Politiken, bliver en række kritiske forhold belyst, der skaber tvivl om Vilhelmsens ord.

Blandt andet skulle Huset Zornig, som ledes af den tidligere Børneråds-formand Lisbeth Zornig Andersen, have kendt til og være blevet lovet puljen, inden andre kunne ansøge om den. I den forbindelse skal ministeriet have aftalt med Huset Zornig at udsende pressemeddel­elser på forskellige tidspunkter, for at det ikke skulle se ’meget aftalt ud’.

- Det er stærkt kritisk og dybt problematisk, at en minister er involveret i den slags, mener Venstres Jakob Engel-Schmidt.

 Viser det sig, at Annette Vilhelmsen har løjet for sine kolleger i Folketinget, kan det ifølge ham koste hende ministerembedet.

- Det er simpelthen noget af det værste, man kan gøre i dansk politik: At tale usandt for politikerne i Folketinget. Det er også derfor, at jeg har kaldt hende i samråd. Vi skal have en forklaring på den række af spørgsmål, der efterhånden har rejst sig, siger Jakob Engel-Schmidt (V).

En pulje blev til to

Huset Zornig kørte et projekt med navnet ’Stemmer på kanten’, der skulle få socialt udsatte til at stemme ved Kommunalvalget. 29. august fulgte DR2 Lisbeth Zorning Andersen og hendes arbejde med kampagnen, og undervejs møder de tilfældigvis Annette Vilhelmsen i Odense, der krammer hende og siger ’Det er en million til dig’.

På det tidspunkt har Lisbeth Zornig Andersen endnu ikke søgt om at få del i puljen.

Kun en uge efter opretter Socialministeriet endnu en pulje bestående af en million, og det virker mærkeligt, synes Jakob Engel-Schmidt.

- Efter ministeren blev grebet i at give Zornig denne pulje, som hun ikke har søgt, skynder hun sig at tilføre endnu en million, så alle de andre ansøgere også får nogle penge, siger han.

Huset Zornig modtager den ene pulje selv, mens 16 puljemodtagere deles om den anden. Her får den næsthøjeste et tilskud på 187.500 kroner, mens det laveste er på 13.821. 

19 Organisationer får afslag.

- Hvis Vilhelmsen har fejlinformeret Folketinget, så er det en alvorlig forseelse. Samme situation fik for nylig tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til at trække sig fra sin ministerpost, selvom ingen mistænkte ham for at have fejlinformeret med vilje. Af den korrespondance Politiken har fået aktindsigt i fremgår det jo tydeligt, at man i Socialministeriet udmærket vidste, hvad man gjorde – og gjorde sig store anstrengelser for at det ikke skulle se forkert ud, siger BTs politiske kommentator Søs Marie Serup.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Annette Vilhelmsen, ligesom det endnu ikke vides, hvornår samrådet finder sted.