Lars Løkke Rasmussen bliver Danmarks næste statsminister. Og Helle Thorning-Schmidt tager konsekvensen af, at hun ikke kunne lede rød blok til genvalg. Hun trækker sig derfor som formand for Socialdemokraterne.

For selvom partiet går frem i målingerne og vinder flere mandater, har rød blok samlet set tabt regeringsmagten til blå blok, der vandt valget med 90 mandater mod rød bloks 89. Dermed bliver Lars Løkke Rasmussen ny statsminister.

»Jeg sagde den gang (i 2011, red.), at nøglerne kun er til låns. Og sådan er det jo, som man siger. For det er i selve demokratiets ånd, at nøglerne - dem har man kun til låns,« sagde Lars Løkke Rasmussen i sin sejrstale, efter han flankeret af sin hustru Solrun Løkke Rasmussen var ankommet til Christiansborg.

»Der er et flertal, som synes, at Danmark skal have en ny regering. Det giver os en mulighed - men kun en mulighed - for at få nøglerne tilbage. For vi er ikke interesseret i nøglerne kun for nøglernes skyld. Vi er et parti, der gerne vil tage lederskab, fordi vi vil noget med Danmark,« sagde han og kiggede lidt frem i tiden på den kommende regeringsdannelse.

Læs også:

»Nu må de kommende dage vise, om det er muligt at skabe flertal for en politisk platform, der trækker Danmark den rigtige vej, og som Venstre kan stille sig op og tage lederskab for.«


Lars Løkke Rasmussen kan dermed vende tilbage til det statsministerium, som han måtte forlade efter valget i 2011. I mellemtiden har han været kastet ud i en dramatisk kamp om sin troværdighed og om Venstres formandsskab.

Det seneste års tid har han været plaget dels af møgsager om hans forbrug af Venstre-penge på tøj, hvilket endte i et formandsopgør, hvor han med nød og næppe overlevede sin næstformand Kristian Jensens angreb på posten.

Thorning: Jeg gik forrest
Tidligere på natten, da valgresultatet stod klart, mødte Helle Thorning-Schmidt op til Socialdemokraternes valgfest på Christiansborg, hvor hun leverede sin afskedssalut til sine partifæller.

Læs også:

»Jeg har forsøgt altid at gå forrest. Men lederskab er også at træde tilbage på det rigtige tidspunkt. Det tidspunkt er nu. Derfor skal vores parti have en ny formand,« sagde hun fra Socialdemokraternes valgfest på Christiansborg, hvor hun trods valgnederlaget blev modtaget med jubel.

Alt har været på spil i det, der blev kaldt 'skæbnevalget', hvor Helle Thorning-Schmidt de seneste tre uger har kæmpet mod Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, om statsministerposten.

Allerede i løbet af valgkampen blev det spået, at hvis ikke Helle Thorning-Schmidt kunne lede rød blok til endnu en sejr, ville hun tage konsekvensen og trække sig som formand for Socialdemokratiet.

Det scenarie var politisk analytiker Hans Engell også enig i, da valgresultatet torsdag aften efterhånden stod klart.

»Der er ingen, der vil tvinge hende til at gå af. Men det, der er sagen, er, at hun ikke bliver siddende. Hvis regeringsmagten ryger, så sidder hun ikke de næste fire år og venter på at få den tilbage,« sagde han til TV 2 News.

Helle Thorning-Schmidt kunne tidligere i år fejre 10 års jubilæum som formand for Socialdemokraterne.

En valgkamp hun vandt over Frank Jensen, hvor hun blandt andet blev kendt på at sige ordene: ’Jeg kan slå Anders Fogh (Rasmussen (V), daværende statsminister, red.)’.

Thorning kunne dog ikke slå Anders Fogh Rasmussen, da hun havde chancen i 2007. Fire år efter lykkedes det hende dog at overtage statsministerposten efter Lars Løkke Rasmussen, da hun sammen med rød blok vandt folketingsvalget i 2011.

Hun stillede op som kandidat for Socialdemokratiet fra 2003. Før det var hun medlem af Europa-Parlamentet fra 1999 til 2004.