På valgnatten kan mandaterne falde sådan, at Løkke og Barfoed kan tilbyde De Radikales leder statsministerposten for at undgå en rød regering. Og Vestager er nøgternt set en stærk kandidat, siger Berlingskes politiske kommentator.

Ifølge en spritny Gallup i dagens udgave af Berlingske mener mange borgerlige vælgere, at V og K bør tilbyde statsministerposten til Margrethe Vestager, hvis Lars Løkke Rasmussen ikke kan blive regeringschef igen.

Men er det en realistisk? Nej, mener Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

LÆS OGSÅ:

- Der er ingen tvivl om, at Margrethe Vestager har fået sin drømmevalgkamp. Hun personificerer det brede samarbejde, som en stor del af vælgerkorpset drømmer om, og via alliancen med Lars Barfoed er hun rykket helt ind i centrum af valgkampen. Derfor er det heller ikke overraskende, at der spekuleres i, at hun kan blive ny regeringschef, siger Thomas Larsen.

SYNES DU, AT LØKKE SKAL TILBYDE VESTAGER STATSMINISTERPOSTEN? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Han kan godt tænke sig en parlamentarisk situation på valgnatten, hvor mandaterne falder sådan, at VK-partierne kan være med til at gøre Margrethe Vestager til Danmarks nye statsminister.

- Det kan groft sagt være Lars Løkke Rasmussen og Lars Barfoeds sidste desperate mulighed for at undgå Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal i ministerkontorerne, siger Thomas Larsen.

Urealistisk

Men, men, men. Thomas Larsen tilføjer, at han tvivler stærkt på, at scenariet bliver til virkelighed.

- Dels er det det mere end tvivlsomt, om Løkke og Barfoed for alvor vil kaste sig ud i den manøvre. Dels tror jeg ikke, at Margrethe Vestager vil tage imod invitationen. Nok siger man, at politik handler om at kunne finde de afgørende 90 mandater, og at de færreste partiledere vil sige nej til at få statsministerposten serveret på et sølvfad. Men Vestager vil løbe en enorm risiko.

LÆS OGSÅ:

- Hun risikerer at blive mødt af et vælgeroprør fra de hundredtusinder af vælgere, som absolut ikke har stemt efter at få ny radikal statsminister. Dertil kommer, at hun for tid og evighed vil blive skrevet ind i den socialdemokratiske partihistorie som en Judas – en forræder – der dolkede Helle Thorning-Schmidt i ryggen. Det vil forpeste de Radikales forhold til S og SF, og fra det udgangspunkt vil det blive nærmest umuligt for Vestager at løfte et bredt samarbejde.

Fagligt stærk

Hvis det usandsynlige skulle ske - at Vestager får chancen for at blive regeringschef - fremhæver Thomas Larsen, at den radikale leder fagligt set vil være en af de stærkeste kandidater.

- Hvis man går ind på tanken, vil Vestager nøgternt set være en stærk kandidat til landets sværeste job. I forhold til Helle Thorning-Schmidt har hun langt større politisk erfaring. Hun kender parlamentet ud og ind, hun har siddet med i mange vigtige forhandlinger og leveret konkrete resultater, og i modsætning til Thorning har hun også ministererfaring. Margrethe Vestager har siddet i en regering og ved, hvordan man styrer et land. På det saglige plan har hun den skoling og erfaring, som en statsminister kan få hårdt brug for.