Kampagnefolk bag den radikale gruppeformand i Folketinget Sofie Carsten Nielsen bliver nu afsløret i at skrive reklametekster om hende ind i onlineleksikonet Wikipedia - og i et tilfælde at fjerne et kritisk citat fra politikeren for brugerne.

Historien kommer frem efter, at BT i dag kan fortælle at politisk ordfører Ellen Trane Nørby fra Venstres ansatte 31 gange har ændret i teksten om hende på Wikipedia og blandt andet skrevet, at Ellen Trane Nørby er "kendt for at være hårdtarbejdende og grundig' og at hun i sit politiske virke har haft 'et internationalt engagement' og haft 'et imponerende valg'.

Det står i det meget benyttede onlineleksikon Wikipedias politiker, at man helst ikke må skrive i selvbiografien om en selv eller en, som betaler ens løn, da man her sjældent er neutral.

Wikipedias danske administratorer måtte i henholdsvis maj og juni 2009 gribe ind, da det daværende hovedbestyrelsesmedlem af de Radikale i hovedstaden, Rasmus Pallesen, tre gange havde rettet i Sofie Carsten Nielsens wikipedia-profil. Han havde bl.a. fjernet et mindre fordelagtigt citat og tilføjet hele Sofie Carsten Nielsens valgprogram i onlineleksikonet. Rasmus Pallesen var på det tidspunkt selv en del af kampagneholdet, der forsøgte at få Sofie Carsten Nielsen til EU-parlamentet. Dette havde han dog undladt at oplyse til Wikipedia.

Som en administrator af Wikipedia dengang skrev:

- Det er ikke OK at fjerne den kritiske vinkel fra Ritzaus artikel eller at fjerne en kildehenvisning til pressen og erstatte den med partiets egen pressemeddelelse! Der var dog grund til at præcisere, at det var en hjælpepakke, hvilket jeg har skrevet ind nu. Burde måske huske at fortælle han er: "Super engageret medlem af forretningsudvalget i DRV Hovedstaden, medlem af kommunalpolitisk udvalg i KBH. Aktiv i valgkampe som koordinator, kampagnemager og praktiker", skriver Wikipedias administrator den 1. maj 2009.

Den kritik lytter Rasmus Pallesen dog ikke til, da han en måned tilføjer hele Sofie Carsten Nielsens valgprogram til onlineleksikonet. Her må Wikipedia dog gribe ind og slette det hele igen.

BT har talt med Rasmus Pallesen, der i dag ikke længere er medlem af de Radikale. Han fortæller, at han tror, at det er noget de blev enige om at gøre i hele kampagnegruppen bag Sofie Carsten Nielsen i 2009. I en mail til BT skriver han.

- Jeg er enig i, at man naturligvis bør tilstræbe at overholde de udmeldte retningslinjer for et online objektivt opslagsværk, som Wikipedia skal forestille at være. Derfor var det uheldigt, at den citerede Ritzau-historie blev direkte erstattet af en radikal pressemeddelelse. Når det nu alligevel skete, var der faktisk tale om et sobert forsøg på at give en nuancering af forslaget, som Sofie var kommet med i forbindelse med debatten om en milliardhjælpepakke til Østeuropa. Der var ikke tale om en gerning af ond vilje for at fjerne en (påstået) kritisk vinkel fra Ritzau, skriver Rasmus Pallesen, der om de to andre rettelser fra sin hånd tilføjer.

- Hvad angår de to sidste tilføjelser gælder det samme - at det naturligvis er beklageligt, hvis Wikipedias interne retningslinjer ikke er blevet overholdt, hvor objektive og velpublicerede Sofies valgkampagnetemaer ellers måtte være, skriver Rasmus Pallesen. 


Sofie Carsten Nielsen blev dengang ikke valgt. Da hun i efteråret 2011 stiller op til Folketinget, så laver en anden radikal den 30. august 2011 midt under valgkampen tre mindre rettelser i Sofie Carsten Nielsens profil.

I en skriftlig kommentar til BT skriver den radikale gruppeformand Sofie Carsten Nielsen, at hendes radikale kampagnefolk ikke burde have rettet i Wikipedia.

- Jeg er sikker på, at mine tidligere frivillige har handlet i bedste mening. Set i bagklogskabens klare lys, kan jeg dog sagtens se, at det ser kluntet og forkert ud, at der er foretaget rettelser, skriver Sofie Carsten Nielsen.