Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Skatteministeriet indfører ny brændeafgift, selvom grænsehandlen vil stige, og afgiften vil ramme alle.

Det bliver billigere at bestille brænde og træpiller i Tyskland, hvis lovforslaget om afgift på biobrændsel træder i kraft næste år. Der er nemlig ikke afgifter på brænde og træpiller i landene omkring Danmark. Derfor forventer Skatteministeriet en stigende grænsehandel.

- Det er muligt, at afgiften kan have en mindre effekt på grænsehandlen, men det har vi selvfølgelig forsøgt at begrænse mest muligt i lovforslaget, det er klart, siger skatteminister Holger K. Nielsen. Skatteministeriet vil forsøge at begrænse grænsehandlen ved en række bestemmelser. For eksempel at man skal betale afgiften, hvis man køber brænde for over 1.000 kroner.

Ifølge Holger K. Nielsen skal afgiften være med til at finansiere et grønnere Danmark.

- Når vi indfører forsyningssikkerheds-afgiften, så er det, fordi den er med til at finansiere omstillingen til vedvarende energi. Det er godt for forsyningssikkerheden, og det er godt for miljøet, siger han.

Afgift rammer alle

Det bliver dyrt i afgifter og tid at strø med træpiller i sin stald eller træflis i haven med den nye forsyningssikkerhedsafgift. Fra næste år skal man nemlig dokumentere, at man ikke brænder det potentielle brændsel af.

Skatteministeriet oplyser, at der i lovforslaget foreslås en ordning, hvor man kan få tilbagebetalt afgiften, hvis man kan dokumentere, at man ikke har brændt sit læhegn, hestestrøelse eller træflis af. Skatteministeriet ved endnu ikke, hvordan man skal indhente dokumentation.

Hvis man køber potentielt brændsel for under 5.000 kroner, skal man dog betale afgiften, lige meget hvad man har brugt det til.

Fakta - forsyningssikkerhedsafgift

Et bredt politisk flertal vedtog i marts 2012 – som led i Energiaftalen – at folk, der varmer op i en brændeovn, skal pålægges en såkaldt forsyningssikkerhedsafgift på den brændsel, de køber. Det vil på sigt gøre brænde omkring 33 procent dyrere.

Fra 2014 skal du betale omkring 100 kroner ekstra i afgifter pr. kubikmeter løvtræ til din brændeovn og knap 200 kroner ekstra for et ton træpiller.

Afgiften stiger gradvist frem til 2020, hvor du kommer til at betale 300 kroner mere i afgift pr. kubikmeter løvtræ og 520 kroner pr. ton træpiller.

I dag koster en kubikmeter brænde ca. 900 kroner. Med de nye afgifter vil den i 2020 komme til at koste 1200 kroner.