Jakob Engel-Schmidt, kulturminister og en af Moderaternes absolutte frontfigurer, tager bladet fra munden i sagen om partiets kulturordfører, Jon Stephensen.

Dermed kridtes banen nu meget tydeligt op for Jon Stephensen, som mistænkes for at have forfalsket bestyrelsesmedlem på teateret Aveny-T Jakob Høyers underskrift.

I B.T.s podcast Slottet & Sumpen forklarer Jakob Engel-Schmidt, at det er hans opfattelse, at bliver man dømt for at forfalske en underskrift, så kan man ikke sidde i Folketinget.

Med andre ord: Hvis Moderaternes kulturordfører dømmes for at have forfalsket underskriften, så er han færdig i Moderaternes folketingsgruppe.

Endnu er der ikke en sag mod Jon Stephensen, men tirsdag sagde juraprofessor Sten Schaumburg-Müller, at der kunne rejses en straffesag mod Jon Stephensen på baggrund af de forhold, der er dukket op.

Engel-Schmidts svar falder, efter at B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen, har stillet ham en række spørgsmål om sagen.

En lydfil skulle angivelig dokumentere, at Jon Stephensen har forfalsket en underskrift i 2017, da han var direktør for teatret Aveny-T.
En lydfil skulle angivelig dokumentere, at Jon Stephensen har forfalsket en underskrift i 2017, da han var direktør for teatret Aveny-T. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

»Altså, hvis man bliver dømt for at skrive under med en falsk underskrift, så tror jeg slet ikke, man kan sidde i Folketinget,« siger Jakob Engel-Schmidt i podcasten.

»Men igen, det er en sag, der ligger i retssystemet.«

Jakob Engel-Schmidt lægger i podcasten ud med at fortælle, at han ikke ved noget om sagen. Et budskab, som han gentager flere gange.

Joachim B. Olsen spørger, om Jakob Engel-Schmidt tror, at Jon Stephensen har forfalsket Jakob Høyers underskrift.

»Det ved jeg simpelthen ikke,« siger Jakob Engel-Schmidt og fortsætter:

Det første J i Jakob og i Jon er identiske, vurderer grafolog Per F. Andersen. B.T. har indsat en rød rektangel ved hver underskrift.
Det første J i Jakob og i Jon er identiske, vurderer grafolog Per F. Andersen. B.T. har indsat en rød rektangel ved hver underskrift.
Vis mere

»Jeg kan jo ikke svare for en mand, som ikke har fortalt mig de her ting.«

Men hvad siger din mavefornemmelse?

»Det vil jeg helst ikke udtale mig om.«

Men du har en mavefornemmelse om det?

»Man har jo fornemmelser om mange ting. Det er jo ikke, fordi det skal lyde som en Peter Høgh-roman, men altså, sagen er bare, at man må tale med hovedpersonen i sagen. Og det er Jon Stephensen,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Der er i de seneste dage kommet mange ting frem, som belaster Jon Stephensen i sagen. Blandt andet har Børsen offentliggjort en lydfil, hvor man angiveligt kan høre Jon Stephensen forfalske Jakob Høyers underskrift, mens han siger »det ser da meget godt ud, ik?«.

Lydfilens metadata bekræfter, at den er optaget på teateret Aveny-T, hvor Jon Stephensen var teaterdirektør.

Da kulturminister Jakob Engel-Schmidt er i studiet hos B.T., afspiller politisk kommentator Joachim B. Olsen lydfilen:

Du kender jo Jon Stephensen og arbejder sammen med ham. Synes du, det lyder som hans stemme?

»Jeg synes kvaliteten i lydfilen er en lille smule dårlig. Eller så er det bare mig, der har nedsat hørelse. Det kan jeg ikke rigtig vurdere,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Du kan ikke høre, om det er ham?

»Næ.«

På en længere udgave af lydfilen kan man også høre, hvad der angiveligt er Jon Stephensen, som dikterer en mail til Frederiksberg Kommune. Den mail er både Børsen og B.T. i besiddelse af, og den er netop sendt fra Jon Stephensens mailadresse, mens optagelsen blev lavet.