Den cykelglade miljø- og teknikborgmester i Københavns Kommune Morten Kabell (EL) bruger formue på at indrette sit kontor med designermøbler. Skatteyderne betaler regningen.

Velfærd, der virker, og flere hænder til børn og ældre. Og højere skat på høje indkomster og kapitalindkomst.

Enhedslistens politik er klar, men måske skal der føjes endnu et punkt til partiprogrammet: Flere penge til dyre designermøbler til borgmesterkontorerne.

BT kan søndag afsløre, at Enhedslistens teknik- og miljøborgmester på Københavns Rådhus Morten Kabell har købt adskillige dyre designermøbler til sit kontor, efter at han overtog borgmesterkontoret fra SFs Ayfer Baykal i 2014.

Læs også:

Læs også:

Det viser en aktindsigt, som BT har søgt i borgmestrenes indkøb af møbler til deres kontorer.

BTs aktindsigt viser, at Morten Kabell har brugt 121.752 kroner på bl.a. kontorstole, borde og skabe.

Som ny borgmester i 2014 gjorde Morten Kabell sig ellers hurtigt bemærket blandt andet ved at fravælge borgmesterbilen, sælge den og i stedet købe en elcykel.

Men alt imens han solede sig i den positive opmærksomhed, var borgmester-dankortet rødglødende.

FOA: Utidigt frås

BT’s aktindsigt viser, at Morten Kabell blandt andet købte skabe og bogkasser på auktion hos Bruun Rasmussen. Pris: 49.000 kroner. Møblerne er produceret af den klassiske møbelproducent Rud. Rasmussens Snedkerier.

Læs også:

Derudover blev der også købt dyrt ind for at sikre borgmesterens siddekomfort og belysning. Morten Kabell købte blandt andet en kontorstol fra Eames til 14.996 kroner, et Montana-skrivebord til 6.973 kroner, en Le Klint-lampe til 5.276 kroner, en Citterio & Nguyen-lampe til 4.625 kroner, ligesom han fik istandsat sit mødebord – blandt andet med besøg fra en snedker – for i alt 11.406 kroner.

Du vil måske også synes om:

Den voldsomme luksus vækker harme i fagforbundet FOA, hvor medlemmerne i blandt andet den københavnske ældrepleje mærker, at der er skåret helt ind til benet i Københavns Kommune.

»Det er utidigt frås med skatteborgernes penge i sparetider. Og selvom beløbet i sig selv ikke direkte kan omsættes til flere varme hænder, så er det et forkert politisk signal at sende,« siger næstformand Mona Striib.

Overraskende, at EL skejer ud

Af aktindsigten fremgår det også, at de designermøbler, der i forvejen prydede kontoret, blev fjernet. Blandt andet måtte en elektriker tage tre PH-lamper af glas ned for at gøre plads til Morten Kabells nye lamper.

Professor Bent Greve fra Roskilde Universitet, mener, at Morten Kabells luksus-inventar er ‘ufornuftig brug af skatteydernes penge’.

»Møblerne skal være holdbare, men det behøver ikke at være de dyreste designermøbler,« siger han.

»Det er ufornuftigt at bruge kommunens penge på i en tid, hvor der er budgetter, der skal overholdes, og midlerne til de svageste i samfundet er begrænsede. Derfor er det også overraskende, at det er en politiker fra Enhedslisten, der bruger så mange penge på at indrette sit kontor,« siger Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab.

Morten Kabell siger til BT:

»Kontoret her var sort. Nærmest sort i sort. Det passede fint som et mødelokale, men jeg havde det sådan, at det også skal være et repræsentativt lokale,« siger borgmesteren og understreger, at han samtidig har solgt ud af gamle møbler.

Teknik- og miljøborgmesteren købte skabe og bogkasser på auktion hos Bruun Rasmussen for 49.000 kr.
Teknik- og miljøborgmesteren købte skabe og bogkasser på auktion hos Bruun Rasmussen for 49.000 kr. Foto: Erik Refner
Vis mere
Morten Kabell gjorde det klart, at det er vigtigt at sidde godt. Her er hans Eames-stol til 14.996 kr.
Morten Kabell gjorde det klart, at det er vigtigt at sidde godt. Her er hans Eames-stol til 14.996 kr. Foto: Erik Refner
Vis mere