Politiske ungdomsorganisationer har det med at være lidt frækkere, lidt kækkere og lidt sjovere end moderpartierne.

De legendariske valgmøder hvor Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) kæmper mod Venstres Ungdom (VU) er for længst gået over i historien. Det samme er ungdomsorganisationernes valgplakater, hvor fx Anker Jørgensen (S) var afbilledet som James Bond, og Anders Fogh Rasmussen (V) og Pia Kjærsgaard (DF) stod sammenslyngede i Dirty Dancing.

Denne gang har DSU fremstillet en video, hvor de har samlet en række tv-klip, hvor henholdsvis Lars Løkke Rasmussen (V) og Anders Samuelsen (LA) fortæller, hvad de vil med deres politik. Udtalelser, der står i skærende kontrast til den virkelighed, vi har set de seneste uger.

Videoen er i skrivende stund set af 262.000.

Forbundsformand for DSU Frederik Vad Nielsen forklarer, at humor er vigtig og kan hjælpe et budskab rigtig godt på vej.

»Vi prøver at lave noget skævt ind imellem. Det er ligesom vores eksistensberettigelse. I denne video udstiller vi regeringens kollaps og dykker ned i hykleriet bag udmeldingerne. Vi synes, der er god grund til at udstille den slags, og det er noget, vi vil dyrke endnu mere det kommende år,« siger Frederik Vad Nielsen.

Formanden for Liberal Alliances Ungdom, Søren Nielsen medgiver, at det er en 'godt klippet video, som udstiller hykleriet'.

»Budskabet er jo sådan set rigtig nok. Jeg synes bare det generelt er dårlig stil, når man som ungdomspolitiker latterliggør andre i stedet for at fremsætte sin egen politik. Det passer i hvert fald dårligt sammen med, at alle ungdomsorganisationer i foråret skrev under på at være visionære og holde fokus på egen politik. Og så kan man sige, at der slet ikke er behov for at latterliggøre regeringen her - det har de klaret udmærket selv.« siger Søren Nielsen (LAU).

Formanden for Venstres Ungsom Jakob Sabroe er enig i, at humoristisk sans er en god ting og noget, som ungdomspartier gerne må benytte i ny og næ.

»Men som ungdomsorganisation har vi også en forpligtelse til at komme med politiske visioner, og det virker DSU ret blottet for - dels med videoen, men også med deres generelle ageren på det seneste. De er blevet til et protest-ungdomsparti, der har mere travlt med at håne de partier, der tager ansvar, end fortælle hvad de selv vil,« siger Jakob Sabroe.

Hvad har I selv bidraget med?

»Den seneste måned har vi bl.a. kørt kampagner på Facebook omkring afskaffelse af licensen, et øget forsvarsbudget og at få Uber tilbage på vejene i Danmark. Det synes jeg er konkrete politiske forslag,« siger Jakob Sabroe.

Men kritikken preller af på Frederik Vad Nielsen fra DSU.

»Jeg har været formand for DSU i en måned. I det nye år kommer der en masse politiske udmeldinger, ingen tvivl om det. Regeringens krig mod velfærden og forsvar for de rigestes privilegier bliver intensiveret. Men denne video er også substantiel. Den udstiller regeringens fatale regeringsførelse, som skaber usikkerhed i befolkningen,« siger Frederik Vad Nielsen.