Et drama på Københavns Rådhus er under opsejling.

B.T. erfarer, at syv partier på Københavns Rådhus har indgået aftale om de næste to års budgetter for 2024 og 2025.  

Det sker tre måneder før, at der normalt indgås en budgetaftale for året efter. Det er ganske usædvanligt, at der indgås budgetaftaler for to år ad gangen. 

Dermed sidder Socialdemokratiet og overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, der sidste år røg ud i kulden og ikke var en del af budgetaftalen, for bordenden igen.

Socialdemokratiet har indgået aftalen med De Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Aftalen er opsigtsvækkende, fordi der er tale om en principaftale over to år. Borgerrepræsentationens største parti, Enhedslisten, er dermed ude af budgetforhandlingerne sammen med Alternativet. 

B.T. erfarer, at der senere i dag vil være et pressemøde klokken 12 på Københavns Rådhus. 

De syv partier har ifølge B.T.s oplysninger gennem længere tid forhandlet budgetterne i al hemmelighed. Det faldt så på plads her i weekenden.  

Line Barfod og Enhedslisten er ude af budgetforhandlingerne i Københavns Kommune efter, at en række partier i al hemmelighed har indgået budgetaftaler for de næste to år. 
Line Barfod og Enhedslisten er ude af budgetforhandlingerne i Københavns Kommune efter, at en række partier i al hemmelighed har indgået budgetaftaler for de næste to år.  Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

B.T. erfarer, at budgetaftalerne blandt andet skal sikre ro omkring de store anlægsinvesteringer herunder Metroen og Lynetteholmen. Det er en kendt sag, at Enhedslisten er modstandere af Lynetteholmen. 

Sidste år blev både Socialdemokratiet og SF udelukket fra budgetaftalen i Københavns Kommune.
Det betød, at overborgmester Sophie Hæstorp Andersen har måttet lede Københavns Kommune uden at have indflydelse på budgettet.

Det vakte betydeligt opsigt, at Enhedslisten, som blev Københavns største parti ved kommunalvalget i 2021, helt gik uden om venstrefløjen og besluttede sig for at lave en budgetaftale med de resterende partier.

Vi arbejder på kommentarer fra Alternativet og Enhedslisten.