I ellevte time gør den tidligere K-leder Pia Christmas-Møller politisk comeback. Hun er tilbage hos De Konservative efter næsten fire år som løsgænger. Årsagen er Lars Barfoeds ønske om bredt samarbejde. Hun stiller op i København.

Hver valgkamp sin valgkanin blandt kandidater, der stiller op til Folketinget. Ved sidste valg var det Jørgen Poulsen fra Røde Kors, der pludselig dukkede op på den politiske scene hos Ny Alliance. Denne gang bliver den største historie af den slags uden tvivl dagens: Den tidligere løsgænger Pia Christmas-Møller har nu igen meldt sig ind hos De Konservative, og hun har tilmed fundet sig en opstillingskreds.

Og med lidt medvind i vælgerhavet, så kan hun højest overraskende ende med at få genvalg til Folketinget.

Glad for K-udmelding

- Det sker, fordi jeg blev så glad for De Konservatives melding om, at de vil det brede samarbejdende folkestyre. Derfor vender jeg nu tilbage til mit parti, siger Pia Christmas-Møller.

Hun forlod ellers De Konservative kort efter folketingsvalget i 2007. Utilfreds med blokpolitikken og Dansk Folkepartis store indflydelse. Hendes udmeldelse fik i første omgang store konsekvenser for VKO-blokken: De mistede det afgørende mandat. Det holdt dog kun lige indtil Ny Alliances Malou Aamund fik nok af rodet hos Naser Khader og Anders Samuelsen og meldte sig ind hos Venstre.

Siden er hun dukket op med mellemrum. Blandt andet stemte hun som løsgænger for tilbagetrækningsreformen, og hun sikrede det afgørende mandat bag den såkaldte 2020-plan.

Pia Christmas-Møller fortæller, at hun stiller op, fordi landet har brug for et stærkt konservativt parti, som kan sikre, at økonomien ikke kommer til at skride under en eventuelt rød regering. Og at en eventuel borgerlig regering samarbejder bredt. Det vil samtidig være hendes politiske budskab i valgkampen:

- Det er utrolig vigtigt, at det Konservative Folkeparti bliver så stærkt som overhovedet muligt. Både så man kan sikre en borgerlig regering den frie kurs i forhold til det samarbejdende folkestyre, men sandelig også holde en rød regering på et ansvarligt økonomisk spor. Det kan de Radikale ikke gøre alene.

- Der er simpelthen en kvote for, hvor mange gange De Radikale kan hive Socialdemokraterne til højre. Sådan er det for et støtteparti, og derfor er det tvingende nødvendigt med et stærkt konservativt parti.

På rette kurs

Nu er kursen ændret hos De Konservative efter Lene Espersen og Bendt Bendtsen. Er man nu tilbage ved de ærkekonservative værdier?

- Jeg vil ikke kigge tilbage. Det kommer der ikke noget godt ud af. Jeg vil dog sige, at man ledelsesmæssigt og politisk er på ret kurs. Der er nu en klar linje og en retning i den konservative politik.”

Hvordan har det været at stå uden for det parti, som du vel nærmest var født ind i, og som du har været både politisk leder for?

- Jeg har et samfundsengagement, og da jeg kunne se, at partiet er på ret kurs, så er det naturligt for mig at vende tilbage. Jeg forventer dog ikke at blive genvalgt. Det er ikke derfor, at jeg vender tilbage.

Forventer god modtagelse

Hvordan tror du, at du vil blive modtaget hos De Konservative? Nogle var jo også sure over, at du i sin tid gik?

- Jeg har fået rigtig mange opfordringer fra både høj og lav. Fra folk på gaden. Jeg glæder mig.

Pia Christmas-Møller har flere gange været rygtet tilbage til de Konservative. Det betød, at
folketingsgruppen i foråret besluttede, at ingen fra andre partier kunne blive optaget i folketingsgruppen i denne valgperiode.

Skulle Pia Christmas-Møller blive valgt, så er banen dermed klar.