Den tidligere forsvarsminister vil stik mod sit partis holdning have undersøgt, hvad der er gået galt i Skat, hvor milliarder af danskerens skattekroner er forsvundet under ni forskellige skatteministre. »Det er hamrende alvorligt at få undersøgt,« lyder det.

Den tidligere Venstre-minister Carl Holst blander sig nu i debatten om skandalerne i Skat.

Stik imod Venstres linje vil han have en tilbundsgående undersøgelse af de mange sager i Skat, der har kostet danskerne milliarder af kroner – og som flere tidligere Venstre-ministre kan have ansvaret for.

»Jeg vil have afklaret, hvad det var, der gik galt i forhold til de intentioner, der var, og det resultat, der er kommet ud af det. Det er hamrende alvorligt, for borgerne kan hurtigt miste respekten for en så afgørende kernepille i samfundet som Skat,« siger Carl Holst.

Hans opråb til sit parti skal ses i lyset Venstres historie, siger han.

I mange år var Venstre kun sjældent regeringsbærende parti, men siden Schlüter-regeringen i 80erne har Venstre på nær under Poul Nyrup (S) i 90erne og i de knap fire år under Helle Thorning-Schmidt (S) fra 2011 til 2015 haft regeringsansvar.

Og det gør, at partiet har en endnu større forpligtigelse til at lade sig se kritisk efter i kortene og få undersøgt sager som dem i Skat, siger Carl Holst.

Ellers ender Venstre som et magtparti, der sætter systemet før mennesket, lyder det.

»Der er sket en helt naturlig udvikling ved at være regeringsbærende parti så mange år, at man lige pludselig godt kan få en opfattelse af, at et hvilket som helst kritisk blik vil være et kritisk blik på en selv. Og det må vi ikke blive håndsky af. Jeg vil ikke sige, at der er sket et skred, men der har aldrig været så stort et behov for, at vi er villige til at se kritisk på eventuelle processer, der kunne være bedre,« siger han.

Skandale på skandale i Skat

Skat har siden 2005 gennemgået store forandringer, hvor et stort antal medarbejdere - i alt 5.000 ansatte - er blevet skåret væk.

Imens har den ene skandale efter den anden plaget Skat.             

Udenlandske kriminelle har svindlet sig til 12,3 milliarder kroner, inddrivelsen af gæld er gået i stå og er eksploderet fra 50 til 100 mia. kr., især fordi afløseren til indkrævere af kød og blod, det stort lancerede IT-system EFI, aldrig kom op at køre og nu er kasseret. Derudover har der været fejl i 75 procent af alle ejendomsvurderinger, og danskernes tillid til Skat er raslet ned.

I august sidste år lancerede nuværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) så en redningsplan for Skat til syv milliarder kroner. Her sagde han samtidig, at han var enig med de øvrige tidligere skatteministre fra 2005 til i dag om, at der var begået fejl, men at der nu skulle ses fremad og ikke foretages en samlet undersøgelse.

I forrige uge kom kravet om en større kulegravning så op igen, hvor flere partier og forskere krævede et politisk ansvar for skandalerne placeret.

Men det afviser regeringen og Socialdemokratiet, der i stedet skyder på hinanden.

Socialdemokratiet har placeret ansvaret hos Venstres næstformand, Kristian Jensen, der var skatteminister fra 2004 til 2010. Han anerkender, at han har en del af ansvaret, men mener, at Mette Frederiksens parti bør tage sin del af ansvaret for problemerne, fordi det var under SRSF-regeringens tid, at EFI blev aktiveret, og at Skat blev svindlet for 12,3 mia. kr.

Kan ramme V-ministre

Carl Holst understreger, at en undersøgelse ikke skal bruges til blot at udskamme enkelte eller flere ministre.

»Jeg ved godt, at nogen vil have et navn med et cpr-nummer, der kan få skylden. Min tilgang er, at vi skal se på f.eks. mekanismerne bag vores beslutningsgrundlag og på samspillet mellem fagministerier og Finansministeriet. Så vi kan lære af det og få fortalt befolkningen, at vi tager det her alvorligt som folkevalgte politikere,« siger han.

Han erkender dog, at en undersøgelse uundgåeligt kan komme til at placere et ansvar hos en eller flere ministre – og derfor også kan pege på hans partifæller og tidligere skatteministre i perioden, som foruden Kristian Jensen og Karsten Lauritzen er Troels Lund Poulsen og Peter Christensen.

»Ja, men helt ærligt, der er nogen, der kan få at vide, at der er sket en fejl her og en fejl der, og sådan er det. Men jeg tror ikke, det bliver entydigt, at man peger på den ene frem for den anden, for listen er lang, og begivenhederne er mangfoldige.«

Venstre er jo imod sådan en undersøgelse. Hvorfor går du imod dit partis linje på det her område?

»Fordi du spørger mig om mine tanker for dansk politik.«

Men Venstre har meldt ud, at de ikke ønsker en undersøgelse, Karsten Lauritzen har sagt, at han kun vil se fremad, så du må have gjort dig nogle overvejelser om, hvordan sådan en udmelding vil blive opfattet?

»Det har Karsten Lauritzen ret i, og han gør det fremragende, men det her er jo ikke kun et spørgsmål i forhold til Skat. Det er i forhold til politiske beslutningsprocesser, og det har vi alt mulig grund til at komme til bunds i for at se, om vi kan lære noget.«

Du har lige fortalt i et interview med Berlingske, at du følte dig politisk alene, da du selv var i problemer som forsvarsminister og ikke fik opbakning fra Venstre-folk. Er det her en tak for sidst fra dig?

»Det er 100 procent sikkert ikke et udtryk for noget som helst ala tak for sidst. En af mine rigtig gode venner, Peter Christensen, er jo et af menneskerne på listen.«

Politikere bliver målt og vejet på deres handlinger, hver gang der er valg. Kan man ikke sige, at I står til ansvar for vælgerne der, så der ikke er behov for at undersøge det nærmere?

»Det spørgsmål beror jo netop på Socialdemokratiets tænkning om at lave støj, røg og møg, så man kan udnytte skandalerne i Skat til at kapre stemmer til næste valg. Hvad med at tro, at politik ikke kun drejer sig om at blive valgt, men også om at ville noget mellem valgene og lave nogle ordentlige forlig. Jeg tror, at respekten for det politiske arbejde vil stige, hvis man har mere fokus på det.«

Risikerer man ikke bare, at en sådan undersøgelse bliver en dyr og langsommelig syltekrukke, og at I politikere så kan sige, at I afventer en undersøgelse?

»Det skal ikke tage lang tid og være dyrt, men vi har behov for at få en afdækning af en eller anden karakter. Og nej, det er ikke et udtryk for, at vi skal have pressen til at stoppe. Heldigvis er vi ikke herre over, hvad pressen skriver, men jeg kan næsten ikke tro, at der er nogen, der ikke har en interesse i, at vi får afdækket det her til bunds,« siger Carl Holst.

Venstre: Vi må se fremad

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, siger, at han godt kan forstå, at man kan være fristet til at kræve en større undersøgelse, men at der allerede er lavet rapporter fra advokater og fra Rigsrevisionen.

»Jeg tror ikke, der ligger en eller anden katastrofe og venter på at blive gravet op. Der er begået nogle fejl undervejs, man har måske organiseret det og beskåret det forkert, man har måske brugt nogle forskellige systemer og sat dem i gang for tidligt og så videre og så videre. Men jeg synes, at vi politikere i fællesskab skal påtage os det ansvar at komme videre. For det er det, der er vigtigt,« siger han.

Det er rigtigt, at der har været advokatundersøgelser og rapporter fra Rigsrevisionen. Men noget andet er jo en undersøgelseskommission, der kan vidneafhøre og komme frem til, at det var her eller her politisk, at det gik galt?

»Jo, men nu har Kristian Jensen jo sagt, at han som tidligere skatteminister har ansvar for den periode, han har siddet, og så er der andre, der har ansvar for den periode, de har siddet. Der er en Thor Möger (SF, red.), der skar mandskab ned, Holger K. Nielsen (SF,red.) satte stikket i EFI, selv om man vidste, at det ikke virkede. Derfor er det ikke noget, man ligefrem savner undersøgelser af, men noget vi savner løsninger på,« siger han.