Historien er en god historie

I filmbranchen har de for længst forstået det: Publikum ønsker at genopleve fortidens persondramaer.

De seneste år har vi set danske filmsucceser, baseret på hhv. Dirch Passers, Kjeld Petersens, Mogens Glistrups, Simon Spies’ og Jørgen ’Gamle’ Hansens liv. Der er en storfilm på vej om John Mogensen. Flere vil følge de næste par år.

En musical, baseret på familien Seebachs liv, har premiere i næste uge. Meget skulle gå galt, hvis ikke den hurtigt får status af Danmarks mest sete musical nogensinde.

Internationalt nævnes film om hhv. Winston Churchill og tennisstjernerne Bjørn Borg/John McEnroe og Billie Jean King som Oscarfavoritter.

Det er umuligt at afgrænse, hvornår nostalgi og god underholdning slutter, og et dybere ønske om at forstå nutiden ud fra fortiden begynder. Men det er en kendsgerning, at historien er en god historie i epoke, hvor alt ellers flimrer.

I dagens BT fortæller den aktuelle danske cirkuslegende Benny Schumann, at han leder forgæves, når han søger på dr.dk efter hæderkronede Kurt Møller Madsens gamle cirkusklip om bl.a. Cirkus Schumann. Til gengæld er der en masse Cirkus Summarum. Schumann undrer sig forståeligt nok.

Nu er det vel begrænset hvor mange gamle klip, der er plads til på sitet.

Men i sit eget lille mikrokosmos bekræfter Schumanns eksempel, at det ofte virker som om, DR har glemt, at det er hele Danmarks borgerfinansierede nyhedsmedie.

Ifølge Danmarks Statistik er 50 pct. af befolkningen over 45 år.

I en periode blev P3 og P4 programmeret ud fra en filosofi om, at alle mennesker ser sig selv som 15-20 år yngre, end de er ifølge dåbsattesten. Spørgsmålet er, om hele DR i virkeligheden bliver redigeret ud fra en ide om, at alle danskere ser sig selv som værende under 45 år.

Medmindre man er i besiddelse af en DAB-radio eller har tålmodighed til at vente fem år på den næste Matador-genudsendelse.

Jae