Når kommunalvalget om lidt er forbi, går Sisse Marie Welling, SFs spidskandidat i København, benhårdt efter en ny titel som børne- og ungdomsborgmester. Derfor kommer hun nu med et udspil, der skal forbedre daginstitutionerne i hovedstaden.

»Man skal kunne aflevere sit barn med ro i maven over, at barnet får en god dag med en dygtig voksen. Men der er ikke pædagoger nok, og de er svære at rekruttere og fastholde. Det giver utrygge vilkår for børnene,« siger Sisse Marie Welling til B.T.

Derfor vil hun blandt andet have maksimum 100 børn per dagsinstitution, flere skovbørnehaver, flere kvadratmeter per barn og børnehavegaranti, hvis du ikke har barn i en integreret institution. Og så vil hun give pædagogerne fortrinsret til de billige almene boliger.

»De flytter ud af byen, fordi de ikke har råd til at bo her. Derfor vil vi gerne kunne tiltrække dem ved at lave tjenesteboliger.«

Sisse Marie Welling vil være børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune.
Sisse Marie Welling vil være børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Det skal helt konkret fungere sådan, at en bestemt del af de almene boliger i København skal være øremærket til pædagogerne. Lige nu har kommunen anvisningsret på hver femte almene bolig, men mange af dem bliver ikke givet til udsatte borgere, fordi de er for dyre til kontanthjælpsmodtagere.

Og det er netop nogle af de boliger, som Sisse Marie Welling mener, skal være tjenesteboligerne til pædagoger og andre faggrupper, som arbejder for velfærdssamfundet, men som har rekrutteringsproblemer.

»Lige nu er det pædagoger, sosu'er og sygeplejersker, vi mangler mest. Er det lærerne på lang sigt, skal det også gælde for dem.«

Men helt almindelige lønmodtagere kan også skrive sig op til en almen bolig, og med Sisse Marie Wellings forslag betyder det, at de almindelige lønmodtagere kommer bagest i køen, og pædagogerne foran.

»Pædagogerne kommer foran i køen, og så må nogle vente lidt længere. Men vi kan ikke bare tage boligerne, uden der kommer nye, og derfor skal der også bygges flere,« siger Sisse Marie Welling, der vil bygge flere andelsboliger, ved at 33 procent af alt nybyg i kommunen skal være almene boliger, i stedet for de nuværende 25 procent.

Den idé går dog ikke rent hjem hos Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.

»Det her forslag kommer til at skabe større ulighed, fordi nogle faggrupper får en forlomme på boligmarkedet. Hvad med buschaufføren, skraldemanden eller håndværkeren? Alle dem er vi også afhængige af for at drive byen. Det bliver skævt, hver eneste gang vi tager boligerne ud og reserverer til andre,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Sisse Marie Welling, flere steder i SFs partiprogram skriver I om lighed. Skaber det her forslag lighed i samfundet?

»Jeg synes ikke, det skaber lighed, når man ikke har ligeløn. Når der er stor forskel på, hvad man får i lønningsposen, har det stor betydning for dine muligheder, men det har Christiansborg ikke villet røre ved. Og i den her situation, må vi gøre noget for dem, som arbejder med kernen af vores velfærd.«

Men skaber det her forslag lighed i adgangen til en bolig?

»Jeg synes, det skaber en giga ulighed, hvis du tjener flere penge på at eje en ejerlejlighed, end du gør på at gå på arbejde i det offentlige.«

Men hvad med lighed i adgangen til boliger?

»Det, du får i lønningsposen, betyder meget for, hvad du kan på boligmarkedet. Store dele af boligmarkedet er lukket land for pædagogerne, de tjener ikke nok til at købe et hus. Derfor må vi sørge for, at dem, som passer på os, kan blive boende.«

Så det her forslag skaber ikke større ulighed?

»Nej, jeg mener, boligmarkedet skaber ulighed. Det er der, roden til ulighed er,« siger Sisse Marie Welling.