Hvad står højest på regeringens ønskeliste - mere trafiksikkerhed eller bødeindtægter i milliardklassen til staten?

Det var spørgsmålet, justitsminister Morten Bødskov (S) torsdag morgen skulle kaste lys over under et åbent samråd i Folketingets Retsudvalg, som omhandlede beslutningen om at indkøbe 75 nye mobile fotofælder til politiet.

- Efter samrådet er min konklusion, at der ikke er nogen tvivl om, at beslutningen om flere fotofælder blev truffet af hensyn til økonomien snarere end af hensyn til trafiksikkerheden, siger Leif Mikkelsen, som er transportordfører i Liberal Alliance.

Han var én af de kritiske røster på samrådet, som justitsministeren blev indkaldt til, efter BT i maj måned kunne afsløre, hvordan Finansministeriet påvirkede beslutningen om at satse massivt på fartkontrol med mobile fartfælder.

Her viste en aktindsigt, hvordan en embedsmand i Finansministeriet via en mystisk mailudveksling bad om at hæve antallet til 75 nye fotovogne i stedet for de 50, som Justitsministeriet ville indkøbe.

- Ministeren måtte erkende, at mailkorrespondancen mellem Finansministeriet og Justitsministeriet havde fundet sted. Han forsøgte at bortforklare det hele med, at det var helt naturligt med korrespondance mellem ministerierne på den måde. Men jeg er ikke i tvivl om, at man ville have en pengemaskine, hvor politiet bare skal bruge ekstra ressourcer på at opkræve penge til statskassen, siger Leif Mikkelsen efter det åbne samråd.

Justitsminister Morten Bødskov forklarede altså under det åbne samråd, at der intet mystisk er i mailudvekslingen mellem de to ministerier. Tvært imod pointerede han, at det ville være underligt, hvis ikke Finansministeriet blev hørt i en sådan beslutning.

- Der foregår selvfølgelig en løbende dialog (mellem ministerierne, red.) om sådan et projekt. Der er ikke noget mystik eller usædvanligt i det. Vi vil have et skærpet fokus på færdselssikkerheden, vi vil have et stærkere fokus på at kunne sætte ind, der hvor problemet er, sagde justitsministeren under samrådet.

Underlig timing

Men den markante forøgelse i antallet af politiets fotovogne kommer på et tidspunkt, hvor statistikkerne over trafikdræbte viser historisk få dødsulykker på de danske veje. Og netop timingen undrede flere af spørgerne på samrådet sig over.

- Antallet af dræbte (i trafikken, red.) er historisk lavt takket være mange års god indsats. Hvorfor er det lige, at vi, i en situation hvor antallet af dræbte er historisk lavt, vælger at firedoble antallet af fotovogne, spurgte Kristian Pihl Lorentzen, som er trafikordfører for Venstre, under samrådet.

Allerede i år vil de mange nye fotovogne begynde at rulle ud på de danske veje. Rigspolitiet forventer, at alle 75 vil være i brug fra starten af 2014.