Angst er ikke enten/eller, den er både/og

Angst er en naturlig følelse som er vigtig for vores overlevelse. Angsten giver os lige præcis det ekstra skud energi til at løbe hurtigt væk fra fare og kæmpe eller flygte for vores liv. Men for nogle mennesker kommer angstfølelsen, uden at der er nogen reel fare at bruge den til. Angst er ufarlig, men kan føles meget voldsomt fysisk og psykisk: massiv uro, svimmelhed, åndedrætsproblemer, gummiben og summende fornemmelser i kroppen er bare nogle af de mange ubehagelige symptomer som man kan opleve meget af tiden, hvis man lider af angst. Netop fordi angsten føles så skræmmende, kan symptomerne i sig selv skabe nye bekymringer og deraf nye symptomer. Herved opstår en ond spiral, der kan vedligeholde sig selv i mange år.

Mange har et mål om at komme af med ubehagelige tanker, følelser eller symptomer. Jeg møder ofte angste klienter, som er overbeviste om, at når først deres sind er fri for katastrofetanker, og kroppen er helt i zen: først da tror mange, at de for alvor kan nyde livet, deres børn og interesser. Men det er et uholdbart (og urealistisk) mål.

Man kan ikke sådan kommandere sin krop eller sind til at føle noget bestemt. Hvis du ønsker at blive fri for bestemte tanker eller symptomer, kan du være stensikker på, at du ikke helhjertet kan fokusere på de vigtige ting i livet. Det samme gælder bekymringer og selvmonitorering. Man kan ikke både bekymre sig i store mængder og samtidig bevare nærvær og livskvalitet. Den konstante eller delvise fokus på dit indre liv og symptomer betyder, at du konstant har en føling med dine tanker og følelser og derved får sværere ved at selvregulere. Målet om at fjerne angsten kommer paradoksalt nok til at holde liv dem i live.

Hold fokus

Lad derfor de uønskede tanker eller symptomer passe sig selv og øv dig i et andet mål, nemlig at holde fokus og zoome ind på de vigtige ting i livet. Det kan være dine børn, arbejde eller fritidsinteresser. Brug hellere hele din energi på at skabe hyggelige og spændende øjeblikke. Vær sammen med en god ven, lad dig rive med i børnenes leg eller fordyb dig i din yndlingsserie. Symptomerne må hjertens gerne være med på sidelinjen, imens du hygger dig i livet. Husk, at livet er både/og – ikke enten/eller.

Lise er et eksempel

Lise led af angst og overvågede kontant sit åndedræt, da hun ikke følte, hun trak vejret ordentligt. Den konstante selv-overvågning gjorde det svært for hende at fokusere på andre ting i livet, være nærværende over for sin datter og koncentrere sig om sit arbejde. Til sidst sygemeldte Lise sig og begyndte på forskellige afspændings- og mindfulnessteknikker i forsøget på at forbedre sit åndedræt. Dette gjorde bare angsten værre. Den ekstra tid fik Lise til at bekymre sig endnu mere, og mindfulnessøvelserne gjorde bare Lise endnu mere bevidst om åndedrættet. Først da hun gik i metakognitiv terapi, opdagede hun noget paradoksalt: Den indre ro lå i den ydre verden. Jo mere Lise øvede sig på at lade symptomerne være, des mere gik de i baggrunden. Lise overvandt angsten ved at lade den være. Hun kunne nu helhjertet være nærværende mor og koncentrere sig om sit arbejde.