Med ny analyse af scannings-billeder kan forskere lokalisere kræft tidligere.

Forsøget er endnu kun udført på mus, men det viser lovende resultater: Afsløringer af de mest aggressive kræfttumorer, før de når at sprede sig. Det gør chancerne for at behandle fremtidige kræftpatienter i tide større, og det kan potentielt være med til at redde liv.

Det er et godt studie. Det er flere danske eksperter enige om.

»Det ser godt og lovende ud, selv om vi har behov for flere test,« siger Michael Horsman, professor i eksperimentel radioterapi for Afdelingen for Eksperimentel Klinisk Onkologi ved Aarhus Universitetshospital.

Forskere fra Manchester Universitet og The Institute of Cancer Research i London har udviklet en ny metode til aflæsning af billederne fra MR-scanninger.

De er nu i stand til at identificere de mest aggressive kræftceller tidligt, da de kan spotte mangel på ilt i tumorer. Kræftceller spreder sig netop på grund iltmangel (hypoteksi, red.).

»Vi håber, at iltforstærket MR ikke kun vil identificere de mest farlige tumorer, men også gøre behandling med stråleterapi mere præcis og overvåge reaktionen på behandlingen,« siger forsker James O’Connor fra Manchester Universitet ifølge Express.co.uk.

Potentiale

Forskningen er endnu kun udført på mus, men det er nu planen, at de britiske forskere udvider forsøget til at involvere kræftpatienter.

»Der er ingen tvivl om, at det her er interessant. Det er en ny tilgang, og det har potentiale,« siger professor Michael Horsman om resultaterne, der er publiceret i The Journal of Cancer Research.

Og overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse er enig:

»Det lyder interessant, og det er spændende at se, hvordan det udvikler sig.«