Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Ny forskning afslører alvorlige bivirkninger - bl.a. depression og seksuelle problemer - i 500.000 danskeres medicin

Den mest anvendte medicin i Danmark - kolesterolsænkende midler - viser sig nu at have meget alvorlige bivirkninger. 'Mirakelmidlet', som det er blevet udråbt til fra alle sider, kan bl.a. smadre din hukommelse og dit sexliv.

De såkaldte statiner, som mere end en halv million voksne danskere hver dag tager for at sænke kolesterol -tallet og for at undgå blodpropper, kan i nogle tilfælde være årsag til en alvorlig og måske ligefrem livstruende lungesygdom, og mange af brugerne har vist sig at få alvorlige depressioner, søvnforstyrrelser, hukommelsessvigt og seksuelle problemer.

I forvejen er det kendt, at kolesterol -medicinen kan give både muskelsmerter og muskelsvaghed.

- Der er tale om så alvorlige bivirkninger, at vi nu i EU-regi vil stille krav om, at der laves nye indlægssedler i pilleæskerne med advarsler.

Vi vil dog ikke ligefrem råde folk til at stoppe med pillerne, der beviseligt nedsætter risikoen for at få blodpropper. Har du mistanke om, at pillerne f.eks. giver dig problemer med at huske, bør du gå til din egen læge og diskutere, hvad der er bedst for dig, siger afdelingschef i Lægemiddelstyrelsen, læge Doris Stenver.

Scroll ned og læs mere

Skal kulegraves af EU-udvalg
Doris Stenver er i disse dage i London, hvor hun som dansk repræsentant i et udvalg under EUs lægemiddelkomité skal kulegrave den nye situation omkring det ekstremt populære lægemiddel.

Det er nye test og indberetninger fra læger, der har afsløret de mange kedelige bivirkninger.

Den danske kolesterolforsker, læge og docent Uffe Ravnskov, er endnu mere betænkelig ved situationen:

- Der er tale om så alvorlige bivirkninger, at jeg personligt ville tænke mig godt om, før jeg fortsatte med at tage pillerne. Bivirkningerne - risikoen ved medicinen - overskygger helt klart de positive virkninger.

I den engelske avis Daily Express, der i går havde historien om de nye farer ved kolesterol -midlerne på forsiden, siger forskeren og lægen dr. Rosemary Leonard:

- De praktiserende læger strør om sig med disse midler, som om det drejede sig om græsfrø. De nye bivirkninger er ikke direkte livstruende, men det er dog virkninger, som virkelig kan få indflydelse på de enkelte patienters liv.«

Alle patienter skal advares
Hun finder det uhyre vigtigt, at alle patienter nu advares kraftigt om de alvorlige risici, der kan være forbundet med at tage statin-pillerne, og at firmaerne allerede fra begyndelsen af efteråret er klar med nye indlægssedler i pakningerne, som advarer om faren.

Bivirkningerne ved de forskellige kolesterolsænkende midler kan være lidt forskellige, betoner den engelske ekspert.

I Danmark har priserne på medicinen i nogle år betydet, at den kolesterolsænkende medicin kun har haft begrænset udbredelse.

Svenske læger fik allerede i 1988 fri bane for at udskrive statinerne, selv om medicinen var dyr. I Danmark ventede man, indtil medicinen i 2002 blev billig. Så anbefalede myndighederne den til gengæld så massivt, at den hurtigt blev Danmarks mest solgte.

Statin kan - det er veldokumenteret - sænke kolesterol - fedt i blodet - så man undgår blodpropper.

Får muskelsmerter trods motion
Det anfægtes dog af kolesterolforskeren Uffe Ravnskov:

»Statiner påvirker blodets koagulationsevne, så der ikke så let dannes blodpropper. Men på lidt længere sigt forbedres overlevelsen kun med et par procent. Bivirkningerne i sig selv udgør en alvorlig fare.

F.eks. får helt op til 20 pct. et problem med impotens eller manglende lyst. Hver fjerde bruger af pillen får muskelsmerter eller svage muskler, selv om de samtidig dyrker motion. Jeg synes virkelig, man bør tænke sig grundigt om, før man kører løs med pillerne.«