Stor forskel på IT-virksomheders brug af miljøvenlig strøm. Apple dumper - Google blandt de førende

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Voksende muligheder for at dele dine billeder, dokumenter og musik med dine venner på internettet giver IT-branchen en helt ny udfordring.

For når du enten gemmer dine skoledokumenter i Dropbox, deler dine feriebilleder på Facebook eller sikrer din musik fra computeren i iCloud, så skal virksomhederne bag tjenesterne finde plads til dine ting på deres servere.

De store servere skal bruge uanede mængder af strøm, og samtidig skal store maskiner sørge for at holde dem nedkølede, hvilket kræver endnu mere strøm.

Enkelte firmaer fokuserer på at dække en del af det massive behov ved hjælp af strøm fra miljøvenlige energikilder, men andre store IT-virksomheder forsøger at slippe udenom.


Ny rapport
Det er en ny rapport fra miljøorganisationen Greenpeace, der sætter fokus på det nye problem.

Rapporten viser, at strømforbruget hos nogle IT-virksomheder svarer til forbruget hos 250.000 europæiske husstande, og hvis den store 'it-sky' var et geografisk land, ville dens nuværende elforbrug rangere som nummer fem på listen over lande, der bruger mest strøm.

Og det bør de store IT-virksomheder være mere opmærksomme på, lyder det fra Greenpeace.

- Innovative og profitable virksomheder som Apple, Amazon og Microsoft er ved at bygge datacentre drevet af el fra kul og opfører sig som om, deres kunder er ligeglade. De tager fejl, siger Kumi Naidoo, generalsekretær hos Greenpeace.

I rapporten er det desuden dokumenteret, at der er stor forskel på IT-virksomheder som Google, Yahoo! og Facebook, der ifølge Greenpeace gør en indsats for at drive deres IT-centre med vedvarende energi, og på IT-virksomheder som Apple, Amazon og Microsoft, der bygger det voksende antal datacentre på basis af elektricitet fra kul og atomkraft.

Og det er altså ikke små hytter med et par enkelte servere, som udgør virksomhedernes datacentre, hvor dine feriebilleder bliver lagret.

I Illinois nær Chicago i USA har IT-giganten Microsoft etableret en gigantisk bygning på mere end 65.000 kvadratmeter - fuld af servere. Det svarer ca. til arealet af 500 danske gennemsnitshuse eller den mere klassiske sammenligning - ni fodboldbaner.

Det er blandt andet denne enorme server-park, som Greenpeace kritiserer i rapporten.

Hvad er BT Special? BT Special er en anbefaling af timens mest interessante BT-historie, du kun finder på www.bt.dk eller m.bt.dk.