Dåseøl, dåsetun og dåsefrugt. Sådan ser kostpyramiden ud for de fleste festivalgæster på Roskilde festival, men med nogle enkelte råd, behøver kroppen ikke lide overlast.

Når nærmeste supermarked er en times gåtur i hede væk, så er det svært at følge op på kostpyramiden. Læg dertil at den primære kilde til kalorier under sådanne fester er øl, ja så bliver det lige pludselig rigtig, rigtig svært at spise varieret og sundt.

Langt de fleste måltider som deltagerne indtager, skal være nemme, hurtige og frem for alt mættende, syntes madtesen at være, når man spørger dem.

- Det vigtigste mad, som vi har med, er leverpostej på dåse, kop-nudler og vores krydderboller, forklarer en af dem, 18-årige Stine, som deler mad med to andre piger. De har samlet set brugt 1500 kroner inden festivalen på at handle ind. Rigtig mange af de kroner blev brugt på cider og øl, men der var også plads i budgettet til mad.

- Det er rigtig dyrt at spise mad på pladsen, så vi sparer rigtig mange penge på denne måde, forklarer Stine.

Det er ikke nødvendigvis kroppens undergang, at basere sin ernæring på dåsemad , chips og hvidt brød i en uge, når man som deltagerne på festivalen bruger meget energi på at danse, feste og ikke mindst gå flere kilometer.

Diætist Vibeke Mousten er ikke bekymret for festival deltagerne, så længe de vender mad-indtagelsen når de kommer hjem. For en enkelt uges indtagelse af hvidt brød, chips, dåsemakrel og øl skader ikke på længere sigt, når man samtidig bevæger sig så meget, som festivalgæster gør.

- Det er en god ide at spise dåsemakrel, det giver god næring og man kan hjælpe kosten lidt på vej, ved at skifte det hvide brød ud med rugbrød. Hvis man supplerer med grøntsager som gulerødder og agurker, og får noget frisk frugt, så har kroppen energi til at stå imod med, forklarer hun bt.dk.

Det vigtige er, at når festivalen ender, så sker det samme for madvanerne. For selvom chips er ok når man er på festival, fordi kroppen har brug for salt, så er det ikke en god kilde til selvsamme på længere sigt.

- Hvis man allerede mandag begynder dagen med et solidt morgenmåltid, og hurtigt finde tilbage til faste spisetider med varieret kost, så er man rette spor, siger diætist Vibebe Mousten.