Selvom det er er næsten syv år siden, Flemming 'Bamse' Jørgensen døde, lever Bamses Venner videre i bedste velgående. Sammen med Stig Rossen optræder Bamses band 35-40 gange om året. På lørdag ved 'Danmarks Største Halbal'.

Det er snart syv år siden, Flemming 'Bamse' Jørgensen døde. Hende den dejlige steg på Vimmersvej er godt nok blevet ældre med tiden, men hun lever stadig i sangen – bl.a. når bandet Stig og Vennerne optræder i landets haller, kulturhuse og kroer.

Hvad, der egentlig kun skulle have været en optræden ved et endags arrangement på en kro ved Sæby kort efter Bamses død, har nu udviklet sig til et hyldestband med op til 40 job om året.

Lørdag optræder Stig og Vennerne sammen med Kandis ved arrangementet, 'Danmarks Største Halbal' i Jyske Bank Boxen, der afholdes for andet år i træk. Ligesom sidste år er der tæt på udsolgt.

»Jeg har altid været kæmpe fan af Flemming. Allerede dagen efter hans død henvendte jeg mig til Bamses Venners agent og tilbød min hjælp, hvis der var noget, der skulle gøres ved et hyldestarrangement eller lignende,« siger Stig Rossen til BT.

I begyndelsen optrådte Rossen, og ’Vennerne’, Peter Bødker, Anders Lange og Frank Thøgersen, som i øvrigt også er trommeslager i Kandis, kun nogle få gange. De ønskede ikke at kunne beskyldes for at danse på en død mands grav for ussel mammon. Men i de følgende år har Bamses fans taget Stig og Vennerne til sig.

Hvorfor så ikke gå linen helt ud og benytte sig af muligheden for at kalde sig Bamses Venner? Bandets keyboardspiller og guitarist Peter Bødker ejer i dag rettighederne til bandnavnet.

»Vi har talt en del om det. Vi synes, at Stig og Vennerne er blevet et brand i sig selv. Der er ikke rigtig behov for at bruge det andet navn. Det ville også være forkert. Jeg plejer at begynde koncerterne med at sige: Lad os slå en ting fast, jeg er ikke Bamse. Det her handler om at hylde Bamse ved en fest,« siger Stig Rossen.

Indenfor bare to måneder har overtegnede hørt store, internationale musicalkapaciteter, stjernen fra musicalen 'Cats', Joanna Ampil, og Benny Andersson fra Abba kalde Rossen en af de største musicalsangere i nyere tid. Hvorfor så rejse rundt til krofester med Bamses Venner?

»For mig er det to alen ud af samme stykke. Musical er i bund og grund en meget folkelig musikgenre. Flemmings musik var og er meget folkelig gennem 40 år. Han er næsten på linje med Kim Larsen. Det er en del af vores folkearv. Den største glæde ved koncerterne er at møde fans, der har fulgt ham i årevis. Jeg plejer at sige, at musikken er livsglæde i 4/4 takt,« siger Rossen.

»Jeg tager mig tid til det. Jeg kunne tjene meget mere ved at afholde flere enkeltkoncerter. Som jeg altid siger, når koncerterne slutter, opfatter jeg det som en hyldest til Flemming. Og det er jeg oprigtig stolt over at være med til,« siger Stig Rossen.

For ham er der kvalitetsmæssigt ingen forskel på at optræde som Jean Valjean i ’Les Miserables’ i Monty Python-musicalen ’Spamalot' eller i en dansk sportshal.

»Tværtimod. Halballet er et stykke dansk kulturhistorie. Nogle af de steder vi optræder, kører vi ad en øde grusvej, og man tænker, hvad foregår der her? Pludselig åbenbarer Hørve Vallekilde-hallen sig – der er helt tomt, når vi laver lydprøve. Men pludselig står der 1.200 mennesker og venter på at komme ind at spise, hygge sig og danse til Bamses Venners musik til 01 om natten. Det er et åndehul i hverdagen. Og det er også kultur,« siger Stig Rossen.

Hvad er din bedste oplevelse som Bamse?

»Der har været mange. Der var en kvinde, der kom hen til mig til et af mine juleshow, hvor jeg havde sunget en af Flemmings julesange, og sagde: 'Jeg lukkede øjnene et øjeblik, og så stod Flemming lige bagved og smilede'. Der blev jeg rørt. Det er ikke sådan, at jeg skal nyfortolke sangene. Jeg synger dem, som jeg synes, at jeg kan huske at Flemming sang dem. Det skal være sådan, at de tænker på Flemming og ikke på mig, når de hører dem,« siger Stig Rossen.

Om en måneds tid begynder hans og grandniecen Nanna Rossens juleturne med 35 job. I januar spiller Rossen med i nævnte Benny Anderssons 'Chess'.