BTs madskole  Selvfølgelig skal du ikke undvære sild og lun postej. Men du kan sagtens gøre påskefrokosten mere grøn, uden at du savner noget. Hemmeligheden er at supplere med grønne pålægssalater, der er cremede, fyldige og smager af en masse

Hører du til dem, der elsker et godt frokostbord, men godt kan se, at det ofte bliver lige lovligt gråbrunt. Så læs med her. For smørrebrød behøver ikke udelukkende at rime på skiveskåret pålæg fra dyr.

»Du kan sagtens lave et grønt alternativ til det klassiske frokostbord. Vegetarisk smørrebrød kan være superlækkert,« lyder det fra BT’s grøntsagskok, madblogger Julie Karla.

I anledning af den kommende uges påskefrokoster har hun sat sig for at vise BTs læsere, at grønt pålæg kan være akkurat lige så ’mums’ og lækkert, som den lune leverpostej og alt det andet, vi elsker at spise, når familien samles.

»Jeg elsker selv leverpostej og marinerede sild, og det skal også stå på mit påskefrokostbord, men det kan hurtigt blive meget gråt alt sammen.

Derfor kan jeg godt lide at pifte det lidt op med farver. Det er grøntsager gode til. Et par grønne frokostsalater gør påskebordet lidt sjovere og anderledes. Man skal se det som et supplement,« siger Julie Karla, der i denne uge deler to af sine egne yndlingsopskrifter på grønt pålæg. En cremet kikærtesalat og en avocado-quinoacreme, som spises på rugbrød. Ordet creme er ikke tilfældigt.

Vis mere

Det må ikke være kedeligt

»Selvom det er grønt, må det ikke blive kedeligt. Der er jo ingen, der synes, det er sjovt at spise hele kikærter på rugbrød.

Det skal være cremet. Derfor skal kikærterne selvfølgelig moses med creme fraiche og mayonnaise. Og avocado er jo bare vildt godt til at gøre hvad som helst cremet og lækkert,« siger hun.

I det hele taget er det et godt, gammelt vegetartrick at bruge grøntsager og andre ingredienser, der fylder og smager af noget.

»Vegetarer har også brug for smagen af umami, som vi normalt får fra kød. Det er en smag, der mætter og gør os veltilfredse. Avocado er et godt eksempel. Det samme er kikærter, men også mayonnaise.

Det handler om at få proteiner og fedtstoffer, så det stadig giver lidt pondus, selvom det er grønt,« forklarer Julie Karla.

Det kan umiddelbart lyde besværligt at lave ’cremet karry-kikærtesalat med æbleslaw’, når en lun leverpostej kan gøre det. Men det er faktisk hverken svært eller tidskrævende, lover Julie Karla.

»Det handler om at mose, blande og så toppe op med lidt pynt. Det tager ingen tid. Men det ser superflot og lækkert ud,« lover hun.

Vegetarisk smørrebrød med karry-kikærtesalat og avocado-quinoacreme (4 pers.)


Cremet karry kikærtesalat med æbleslaw

  • 2 dåse kikærter
  • 1 tsk. karry
  • 1/2 tsk. stødt spidskommen
  • 3 spsk. creme fraiche 18 %
  • 3 spsk. mayonnaise
  • 1/4 rød peberfrugt
  • 1 stilk blegselleri
  • 1/2 rødløg
  • salt og peber
  • 1 rødt æble
  • 1 spsk. grofthakket frisk koriander
  • citronsaft
  • Avocado-quinoacreme med kål, feta og mandler:
  • 1 dl hvid quinoa
  • 2 dl vand
  • 2 stk. modne avocadoer
  • 1 spsk. finthakket frisk purløg
  • salt og peber
  • citronsaft
  • et par store blade savoykål (eller spidskål, hvidkål e.l.)
  • 1/2 tsk. dijonsennep
  • 1 tsk. olivenolie
  • halverede mandler til pynt
  • feta til pynt
  • 8 halve skiver godt rugbrød


Sådan gør du:

Karry-kikærtesalat: Hæld kikærterne i en stor skål og mos dem lidt med bagsiden af en grydeske, så nogle af kikærterne bliver most, mens andre stadig er hele. Det giver en dejlig tekstur til salaten. Rør creme fraiche og mayonnaise i. Tilsæt karry og spidskommen og smag til med salt og peber. Skær peberfrugt og selleri i små stykker og vend i. Snit rødløg fint og vend også i. Snit æblet på et mandolinjern og vend det med citronsaft, så det ikke bliver brunt og vend med frisk, grofthakket koriander. Anret kikærtesalaten på 4 halve skiver rugbrød og pynt med æbleslaw på toppen.

Avocado-quinoacreme: Start med at skylle quinoaen i en si under koldt vand. Kom quinoaen i en gryde med vand og lad den simre under låg, indtil alt vandet er absorberet. Lad det køle helt af. Mos avocadoerne med en ske og rør sammen med den afkølede quinoa. Kom finthakket purløg i og smag til med citronsaft, salt og peber. Skær savoykålbladene i tynde strimler og vend dem med dijonsennep og olivenolie. Kom avocado-quinoacremen på fire halve stykker rugbrød og kom kål på toppen. Pynt med smuldret feta og halve mandler.