Den drabssigtede Peter Madsen har besluttet sig for at lade sig mentalundersøge frivilligt. Det oplyser specialanklager Jakob Buch-Jepsen.

Peter Madsen skal alligevel ikke tvangsindlægges for at få foretaget en mentalundersøgelse. Under det seneste retsmøde, hvor han fik forlænget sin varetægtsfængsling, afviste han ellers kravet om mentalundersøgelse, og derfor besluttede dommeren med retsplejeloven i hånden, at den 47-årige ubådskaptajn skulle tvangsindlægges for at få undersøgelsen foretaget.

Læs også: Anklager kræver Peter Madsen mentalundersøgt: Sådan kommer det til at foregå

Men nu har Raket-Madsen, som han bliver kaldt, ændret mening og besluttet at medvirke frivilligt. Det oplyser anklager i ubådssagen Jakob Buch-Jepsen til BT.

»Det er rigtigt, at han har valgt at lade sig mentalundersøge frivilligt. Det betyder, at han i stedet for at blive tvangsindlagt på en retspsykiatrisk afdeling, skal fortsætte med at sidde i fængslet, og så vil han blive kørt fra fængslet til en række samtaler på Retspsykiatrisk Klinik på Blegdamsvej i København,« siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi.

Hvornår skal Peter Madsens mentalundersøges?

»Vi vil bede om, at det sker hurtigst muligt,« siger Jakob Buch-Jepsen.

Peter Madsen er sigtet for at have dræbt den svenske journalist Kim Wall og for at have parteret hendes lig og kastet det i vandet fra sin hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus. Peter Madsen selv siger, at Kim Wall fik en tung luge i hovedet, faldt flere meter ned og døde. Der var ifølge ham tale om en ulykke. Han erkender, at han kastede liget i havet, men han nægter at have parteret det.

Da Peter Madsen fik forlænget sin varetægtsfængsling 3. september afviste han at lade sig mentalundersøge frivilligt. Derfor var der udsigt til, at han skulle tvangsindlægges på en retspsykiatrisk afdeling, hvor man ville observere hans adfærd i op til flere måneder.

Under retsmødet åbnede anklager Jakob Buch-Jepsen muligheden for, at Peter Madsen kunne henvende sig via sin forsvarer, hvis han ændrede mening og ville lade sig undersøge uden indlæggelse. Det er altså sket nu.

Mentalundersøgelsen skal afdække, hvorvidt Peter Madsen lider af sindssygdom, eller om han var sindssyg i gerningsøjeblikket. Derudover krævede anklager Jakob Buch-Jepsen, at man også får undersøgt hans farlighed for at finde ud af, om han i tilfælde af en fængselsdom skal idømmes forvaring på ubestemt tid.

Selve undersøgelsen udarbejdes af psykiatere, psykologer og socialrådgivere. Sidstnævnte skal indsamle oplysninger om Peter Madsens opvækst og familierelationer, en psykolog skal foretage tests af ham, mens en psykiater gennem flere samtaler skal vurdere hans sindstilstand. Hvis der er mistanke om, at han lider af skizofreni eller har slået hovedet, vil man også kræve, at han får scannet hjernen. Undersøgelsen tager typisk otte uger.

Eftersom Peter Madsen alligevel ikke bliver indlagt på et hospital til mentalundersøgelse, kommer han under det næste retsmøde, 3. oktober, til at medvirke via et videolink fra fængslet. Her skal en dommer endnu engang tage stilling til, hvorvidt han skal have sin varetægtsfængsling forlænget med op til fire uger.