Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) kommenterer nu på ansatte i sundhedsvæsenets snageri i patientjournaler.

Onsdag vakte det ret stor opmærksomhed, da det kom frem, at Region Hovedstaden og Region Sjælland havde sendt ansatte hjem, fordi de havde kigget i den 13-åriges patientjournal.

»Det er helt centralt for tilliden til sundhedsvæsenet, at sundhedsdata ikke indhentes uretmæssigt, og jeg er glad for, at der er blevet handlet resolut i sagen,« lyder det i et skriftligt citat fra Sophie Løhde til B.T.

I alt tre blev hjemsendt fra Rigshospitalet for at have set Filippas patientjournal, der ellers er betegnet som 'særligt skærmet'.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) kommenterer nu på ansatte i sundhedsvæsenets snageri i patientjournaler.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) kommenterer nu på ansatte i sundhedsvæsenets snageri i patientjournaler. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

To af dem var hjemsendt et enkelt døgn. Men alle tre var torsdag tilbage i arbejde, da hospitalet har konstateret, at de havde besøgt journalen af faglige grunde, oplyste Rigshospitalets direktør, Rasmus Møgelvang, til TV 2 torsdag morgen.

I Region Sjælland er det seks medarbejdere, der mistænkes for uberettiget at have forsøgt at læse den 13-årige piges patientjournal, og det er endnu ikke afgjort, om det er uden faglig begrundelse, at de har set i hendes patientjournal.

Det er ikke usædvanligt, at ansatte i sundhedsvæsenet går ind og kigger i patientjournaler, de ikke har nogen faglig begrundelse til at kigge i.

Sidste år kunne B.T. fortælle, at der fra 2018 til februar 2022 som minimum havde været 896 uberettigede opslag i danskernes patientjournaler eller i Fælles Medicinkort, hvor man ligeledes kan se, hvem der har været logget ind for at se, hvilken medicin man eventuelt har fået udskrevet.

Sophie Løhde er ret i hård i tonen over for ansatte i sundhedsvæsenet, der uberettiget kigger i patientjournaler.

»Det er fuldstændig uacceptabelt at lave opslag i journaler, der ikke er fagligt begrundet. Det bør stå klart for alle, der har adgang til følsomme sundhedsdata,« lyder det fra ministeren.

Men i den konkrete sag om den 13-årige pige fra Kirkerup, er det altså ikke endnu afgjort, om nogen uden faglig grund har kigget i hendes patientjournal.

Lyt til B.T.s podcast 'På fersk gerning', hvor kriminalredaktionens journalister gennemgår sagen om den forsvundne 13-årige pige fra Kirkerup: