Bestyreren af Café Viking på Nørrebro i København, Jane Pedersen, finder sig ikke i hvad som helst, og sidste år valgte hun at gå til pressen, da en ung mand forsøgte af afpresse hende for beskyttelsespenge. Nu stifter hun sammen med andre værtshusejere på Nørrebro en ny forening, der skal arbejde mod afpresning.

- Vi talte sidste år om, at vi ville lave en forening på grund af alt det, som er sket. Vi holder sammen, og vi vil gerne fortælle, at Nørrebro i København ikke er så dårlig, som folk læser om i aviserne. På Nørrebro er vi mange forskellige nationaliteter, jeg tror derfor, mange siger, at Nørrebro er 'uha uha så farlig', og der skal man ikke bo. Men der sker masser af positive ting på Nørrebro. Foreningen handler også om at sige, at vi ikke vil finde os i trusler og vold mere. Nok er nok, siger Jane Pedersen.

Jane Pedersen stod sidste år frem i medierne og fortalte om, at hun havde oplevet afpresning på Café Viking. Hendes beslutning om at stå frem har dog ikke været uden personlige konsekvenser.

- Det har været psykisk hårdt for mig. Efter jeg stod frem, har jeg set mennesker stå og kigge ind af min dør, og i den situation ved man ikke, om man er købt eller solgt. Man ved jo ikke, hvad der kommer til at ske. De kan brænde dit værtshus ned eller alle mulige andre ting. Når du står frem og fortæller pressen om, at du er blevet afpresset, så ved man ikke om man er død dagen efter, siger Jane Pedersen. 

Parat til at dø

- Lige i starten overvejede jeg, om det var det værd. De tre første døgn sov jeg ikke, og jeg tudede og vrælede. Det var virkelig hårdt. Jeg tænkte, om det så var den sidste beslutning, jeg skulle tage i mit liv, så måtte jeg dø for det, fortæller Jane Pedersen.

Heldigvis fulgte der også positive ting med i kølvandet på Janes beslutning om at stå frem.

- Folk kommer stadig og siger 'godt gået, Jane'. Opbakningen har været fantastisk, og jeg kan slet ikke takke folk nok. Det har været hele landet, som har bakket op om min beslutning om at stå frem. Jeg har fået digte fra børn i Jylland, blomster og chokolade. Det bliver jeg meget, meget rørt over. Men jeg må også sige, at det har kostet nogle ting. Det vil altid ligge i rygraden på én, og jeg har det stadig svært med at høre meget høje lyde, og biler der kører stærkt, siger Jane Pedersen.

Manden der forsøgte at afpresse beskyttelsespenge fra Jane Pedersen, fik otte måneders ubetinget fængselsstraf.