Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

En gruppe miljøaktivister har til morgen piftet dækkene på flere firehjulstrækkere på ydre Østerbro i København.

Gruppen har efterladt sedler på bilerne, hvor de forklarer, at de "har uskadeliggjort" bilerne, fordi de mener, at de store firehjulstrækkere forurener for meget.

- Vi har lukket luften ud af et eller flere dæk på din bil. Tag det ikke personligt. Det er din bil, vi ikke kan lide. Du ved sikkert selv, hvor meget benzin den sluger. Det, du måske ikke ved eller tænker over, er, at al den benzin, du forbrænder ved at køre rundt i den, på sigt vil få alvorlige konsekvenser, lyder teksten i en seddel, som aktionsgruppen, der underskriver sig med 'Mvh. X', har efterladt på de piftede biler.

Læs videre nedenunder

Bilejer: De er misundelige
Lars Hjort er en af de uheldige bilejere, der har været offer for aktionsgruppen her til morgen. Han er sygemeldt på grund af et dårligt ben og var netop på vej ud for at køre, da han kunne konstatere, at det ene dæk på hans VW Tuareg er blevet piftet af aktionsgruppen.

- Jeg tror, at de gør det, fordi at de er misundelige, for jeg kan ikke se, hvad det nytter, lød det fra en meget irriteret bilejer til bt.dk's reportere på stedet.

- Jeg kan ikke se, hvorfor andre skal blande sig i, hvad jeg kører i og hvor meget, jeg kører, siger Lars Hjort til bt.dk, der vil anmelde dækpifteriet til politiet.

København har tidligere været hærget af dækpiftende aktivister, der har kopieret aktionen fra lignende miljøgrupper i Sverige.

Nytårsnat blev et antal firhjulstrækkere på Nørrebro i København piftet, og samme type aktioner har gennem december måned ramt over hundrede biler i Aalborg.

Miljøaktivisterne, der kalder sig selv for 'Asfaltjunglens Indianere' på deres hjemmeside, henviser de ramte bilister til fremover at benytte sig af offentlig transport.

I Tyskland har lignende aktivistgrupper ikke bare piftet dækkene på flere hundreder firehjulstrækkere, men ligefrem brændt flere hundrede luksusbiler af i vrede over bilernes benzinforbrug.

De svenske miljøaktivister nåede at pifte dækkene på over 500 køretøjer i ti forskellige svenske byer, inden de i januar erklærede våbenhvile i den svenske avis Aftonbladet, fordi salget af byjeeps er faldet.

- Heldigvis virker det som om, at vores aktioner har haft effekt. Den seneste statistik viser, at de mest populære byjeeps sælger mindre, skrev de svenske aktivister i deres våbenhvileerklæring i Aftonbladet.

Læs mere på de danske asfaltaktivisters hjemmeside her