Lyt til artiklen

Rasmus’ mor vandt i retten, og det vækker stærke følelser

’Grotesk. Forfærdeligt. Uretfærdigt’. Disse ord gik igen i debatten på BTs Facebookside, da det i går eftermiddag kom frem, at moderen til den fire-årige Rasmus fik rettens ord for, at hun kan begrave sin søn i Aalborg. Også selvom hun slog ham ihjel, da hun mandag 16. december tog ham op på skødet og kvalte ham.

’Det er fuldstændig grotesk. Endnu et bevis på, at faderen ikke har en skid at skulle have sagt. Det er en forældet lovgivning. Der er mange fædre, der klarer sig godt som enlige forældre. Mig, blandt andet,’ skriver en bruger ved navn Stig Henningsen.

Rasmus’ mor, LB, havde den fulde forældremyndighed over sønnen, og retten mente, at den også måtte gælde ind i døden. Derfor fik hun rettens ord for, at Rasmus kan blive begravet i Aalborg på trods af, at Rasmus’ far gerne vil have sin søn begravet tæt på hjemmet på Frederiksberg. 

På bt.dk har 12.500 stemt i en afstemning, hvor spørgsmålet lød: "Er det rimeligt, at moderen får lov til at bestemme, at fire-årige Rasmus skal begraves i hendes hjemby, Aalborg, når hun - ifølge sigtelsen - selv har dræbt sit barn?" 87 pct. svarer nej, mens kun seks pct. stemmer ja. De sidste syv pct. har sat krydset ved "ved ikke".

Mandag eftermiddag var sympatisører mødt op foran Retten i Aalborg og på Rådhuspladsen i København. De ønskede at støtte Rasmus’ far i striden. Blandt de fremmødte på Rådhuspladsen var blandt andre Stefan Munk, der har været ven med Rasmus’ far, Carsten D., i mange år.

- Det tryggeste sted for et barn burde være på moderens skød, men det var det altså ikke for Rasmus. Hans far skal have lov at begrave ham tæt på sit hjem, så han kan tage ud til graven hver dag. Det er en del af helingsprocessen, som jeg ser det, og det kan ikke passe, at Rasmus’ mor skal have noget at sige i den her sag. Det mistede hun al ret til, da hun slog sit barn ihjel. Det skulle lige have været en far, der havde gjort det. Så havde det sikkert set anderledes ud, sagde Stefan Munk, inden der blev stille på Rådhuspladsen i et minuts stilhed for Rasmus.

Og på Facebook er brugerne overvejende enige:

’Det er ganske grotesk, at et menneske, som har dræbt sit eget barn, skal beholde forældremyndigheden og derved bestemme, hvor barnet skal begraves,’ skriver Annika Kreutz.

Det er altså ikke kun mænd, der blander sig i debatten.