Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Afdøde Dan Uzan var med til at afværge en massakre, lyder det fra det jødiske samfund i Danmark.  

Han var 37 år, veluddannet og engageret i det jødiske samfund. Dan Uzan mistede livet natten til søndag foran indgangen til den jødiske synagoge, hvor en ung pige i menighedshuset bagved holdte sin Bat mitzva, den jødiske konfirmation.

Den fælles indgang til både synogoge og menighedshus blev bevogtet af jødiske Dan Uzan og to bevæbnede politibetjente.

Læs også:

»Dan og hans familie har betalt en urimelig høj pris. Vi er taknemmelige for dem, der gør noget og sikrer, at vi kan gennemføre vores jødiske handlinger. Sådan en var Dan. Mange mennesker kan være taknemmlige for, at han stod der i nat,« siger formand for det jødiske samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen til Berlingske.

Dan Rosenberg Asmussen er stærkt berørt af situationen og fortæller, at det jødiske samfund er i sorg. Han får kuldegysninger ved tanken om, hvad der kunne være sket, hvis ikke politi og Dan Uzan havde stået vagt foran festen, hvor 80 mennesker var samlet. Herunder mange børn, der gik i klasse med den unge pige, som var festen centrum.

Læs også:

»Jeg har næsten ikke ord for det. Vi er dybt berørte allesammen. Det kunne have udviklet til en massakre. Det er vores værste mareridt, og det er lige præcis det, vi har frygtet,« uddyber formanden.

Dan Rosenberg Asmussen fortæller, at det jødiske samfund i Danmark tog kontakt til politiet allerede lørdag eftermiddag, da der var forlydender om muligt terroranslag på Østerbro. Poitiet var enige med trossamfundet i, at det var god idé at sætte bevæbnede politi foran synagogen.

»Jeg er ikke sikkerhedsekspert, så jeg kan ikke sige, om det var nok. Lige nu er vi bare taknemmelige for, at der var bevogtning. Og vi må konstatere, at gerningsmanden trods alt blev forhindret i at komme ind og forrette mere skade, end han har gjort.«

 

Andre læser også